open-navfaktor-logo
search
Nalaz revizije
Ministarstvo pravde BiH: Radio od kuće, a službenim autom prelazio 150 kilometara dnevno?!
Ured za reviziju institucija BiH svake godine u izvještajima skreće pažnju na, u najmanju ruku, zanimljive situacije kako u radu državnih institucija tako i u načinu na koji koriste privilegije, a dvije stvari izdvajaju Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine.
14.08.2021. u 11:22
get url
text

Tako je utvrđeno da je zaposlenik Ministarstva pravde BiH prošle godine službenim autom prelazio više od 150 kilometara za dan, što ne bi bilo sporno da mu u te dane nije evidentiran rad od kuće.

- Procesom revizije konstatovano je da je u jednom nalogu za vozilo navedeno, u dane kada je korisniku vozila u evidenciji prisustva na poslu evidentiran rad od kuće, značajan broj dnevno pređenih kilometara (više od 150 km) – piše u izvještaju Ureda za reviziju.

Kako se ophode prema onome što je državno, a ne njihovo, pokazuje i nalaz revizije da u nekim slučajevima niko ne potpisuje i ne ovjerava putne naloge.

- Tačnije, uočeno je da uslugu sipanja goriva potpisom i pečatom ne potvrđuje pružalac usluge. Također, dnevne relacije prilikom upotrebe vozila potpisom ne ovjerava korisnik vozila – naveli su revizori.

Interesantan je i podatak da je zaposlenim u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine evidentirano skoro 10.000 sati prekovremenog rada za godinu, za šta im je u 2020. isplaćeno više od 63.000 KM.

- U Ministarstvu je evidentirano ukupno 9.488 sati prekovremenog rada. Brojčano značajnije naknade za prekovremeni rad su isplaćene zaposlenim u sudskoj policiji, dok su vrijednosno značajnije naknade isplaćene državnim službenicima u Ministarstvu – piše u izvještaju.

Tako je sam vozač ministra imao 214 sati prekovremenog rada, a vozač zamjenika ministra 301 prekovremeni sat.

Osim toga, osam zaposlenih dobilo je naknade za prekovremeni rad jer su obavljali poslove drugog radnog mjesta, koje je upražnjeno. U prijevodu, jedna osoba je radila za dvije jer Ministarstvo nije pokrenulo ništa da situaciju promijeni pa se postavlja i pitanje kvaliteta urađenog posla. I tako traje nekoliko godina.

- Smatramo da Ministarstvo ne postupa ispravno prije svega zbog činjenice da se u Zakonu o radu u institucijama BiH prekovremeni rad prepoznaje kao privremena, a ne kao kontinuirana aktivnost koja traje godinama – ukazali su revizori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.