open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Ministarstvo privrede: Kome je podijeljeno milion i 350.000 maraka
Na javni poziv  za dodjelu poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede apliciralo je 116 subjekata, a uvjete javnog poziva ispunilo je njih 60
14.10.2019. u 13:11
get url
text

Na prijedlog Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, a na temelju objavljenog javnog poziva i provedene procedure izbora korisnika, Vlada KS je na posljednjoj sjednici donijela Odluku o dodjeli poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede u 2019. godini, saopćeno je iz Vlade KS.

Ukupan iznos odobrenih sredstava iz ovog Programa je 1.350.473 KM. Na javni poziv apliciralo je 116 subjekata, a uvjete javnog poziva ispunilo je njih 60. Evidentirano je 13 neblagovremenih prijava koje su stigle izvan propisanog roka, 13 nepotpunih bez cjelokupne dokumentacije, te 29 neosnovanih prijava.

Poređenja radi, u 2018. godini zaprimljene su 34 aplikacije, a sredstva su odobrena za njih 30, u ukupnom iznosu od 824.526 KM. Komisija za izbor korisnika ove je godine bila u proširenom sedmočlanom sastavu, za razliku od prethodne prakse kada su je činila tri člana isključivo iz reda službenika Ministarstva privrede.

Pored dva predstavnika Ministarstva, u sastavu Komisije bili su i predstavnici Ureda za borbu protiv korupcije KS, akademske zajednice (Ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta), nevladinog sektora (Fondacija za zastupanje građanskih interesa CPI), te jedan nezavisni ekonomski stručnjak.

Program je obuhvatao deset vrsta podrške: subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima (devet odobrenih zahtjeva), unapređenje institucijske preduzetničke infrastrukture (šest), poticaj u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete (tri), unapređenje rada udruženja obrtnika (četiri), stari zanati - subvencija troškova nabavke osnovnog materijala i alata (sedam), poticaj novoosnovanim subjektima male privrede (sedam), poticaj razvoja ženskog preduzetništva (sedam), poticaj za unapređenje IT preduzetništva (osam), pružanje stručne i savjetodavne pomoći za subjekte male privrede (osam), te podrška razvoju kreativne industrije (dva).

Podsjećanja radi, pored ovog Programa podrške maloj privredi, Ministarstvo ove godine implementira i program zapošljavanja mladih u obrtima (19 obrta, 25 korisnika), zatim program podrške osnivanju i razvoju startup-firmi mladih (80 korisnika), program podrške starim zanatima (254 korisnika), program poticaja maloj privredi kroz povoljno kreditiranje (subvencioniranje kamata u iznosu 2 miliona KM), podršku sajmovima i dr.

Ko je dobio novac možete vidjeti ovdje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.