open-navfaktor-logo
search
Objavljene liste
Ministarstvo privrede KS: Subvencije po Zakonu moraju dobiti svi radnici, bez izuzetka
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je u petak liste prihvaćenih i liste odbijenih prijava poslovnih subjekata po javnim pozivima za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti u martu i aprilu 2021. godine, te za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za pripadajuće mjesece.
13.06.2021. u 18:12
get url
text

Na listi za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) nalaze se i poslovni subjekti – kladionice, kojima je po šifri djelatnosti, Vlada KS zabranila rad svojom odlukom donesenom na hitnoj sjednici, održanoj 23. marta 2021. godine, a prema preporuci Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

U članu 2. stav (7) Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS propisano je da, na prijedlog Ministarstva privrede KS, Vlada KS može odlukom odobriti isplatu pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću na nivou FBiH poslovnim subjektima kojima je svojom odlukom zabranila rad, i to za period trajanja ove zabrane, što je bio i osnov za donošenje Odluke o odobravanju finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti svim poslovnim subjektima koji su ispunili uvjete i kriterije po navedenom Javnom pozivu, pa samim tim i radnicima kladionica.

- Pojedini mediji izvukli su iz konteksta ove podatke iz javnog poziva vezanog za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa, i to protumačili kao pomaganje kladionicama, i takvim poluinformacijama pokušali dezavuisati javnost - navodi se u saopćenju Ministarstva privrede KS.

Naime, radnici kladionica, kao i svi drugi radnici i poslovni subjekti kojima je rad bio zabranjen Odlukom Vlade KS, ni na koji način ne mogu biti diskriminirani i stoga će im biti uplaćeni pripadajući porezi i doprinosi, onako kako je Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo propisano.

- Poštivanje Zakona je obaveza, a u slučaju ne postupanja u skladu s njim i onim što smo obećali, izložili bismo Budžet KS većim troškovima od predmetnih 120.000 KM kojima pojedini mediji licitiraju, jer bi nas pravno oštećeni poslovni subjekti imali pravo podvrgnuti eventualnim tužbama - dodaje se.

To bi bilo daleko skuplje i veće opterećenje za Budžet KS od navedenog iznosa.

Sredstva koja se uplaćuju po ovom Javnom pozivu, u osnovi se vraćaju u Budžet Kantona Sarajevo i ona nisu primarno pomoć vlasnicima kladionica, nego olakšica radnicima u smislu regulisanja radno - pravnog statusa.

Cilj je sačuvati radna mjesta i olakšati regulisanje obaveza vezanih za uplatu poreza i doprinosa za period u kojem im je zabranjeno obavljanje poslovne djelatnosti, u skladu sa Klasifikacijom djelatnost u BiH iz 2010. godine.

Podsjećamo i da shodno pravilima Javnog poziva za finansiranje cijele ili dijela minimalne neto plaće na nivou FBiH, ali i drugih javnih poziva, kladionice nisu i nemaju pravo učešća na tim javnim pozivima, saopćeno je iz Ministarstva privrede KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.