open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Ministarstvo: Stekli su se uvjeti za povećanje plaća radnicima u obrazovanju u KS
U okviru pregovaračkog procesa o Kolektivnom ugovoru za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo želi jasno naglasiti svoju kao i opredijeljenost Vlade Kantona Sarajevo na podizanju standarda radnika u obrazovanju na svim nivoima, što je jasno i demonstrirano u proteklih tri godine, saopćio je Press KS. 
12.12.2023. u 17:04
get url
text

- Stekli su se svi uvjeti za povećanje plaća radnicima u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo kao i direktorima tih ustanova. Predloženo povećanje za radnike od pet posto je prihvatljivo i smatramo ga u cijelosti potrebnim i opravdanim, uz već dogovoreno uvećanje osnovice za obračun plate sa 330 KM na 385 KM, što predstavlja uvećanje osnovice za obračun plaće od 16,67 posto.

Također opravdanim smatramo veće povećanje za osobe koje vode te ustanove i snose odgovornost za njihov rad i funkcionisanje. Bitno je napomenuti da većina radnika po Kolektivnom ugovoru ima pravo na dodatke na plaću za otežane uvjete rada čiji konačni koeficijent nerijetko prelazi koeficijent plate za direktora.

Cijenim da bi se povećanjem koeficijenta za direktore ustanova iz oblasti obrazovanja, adekvatnije prepoznala odgovornost i kompetencije koje nosi rukovodeća pozicija jedne obrazovne ustanove, posebno u svjetlu kurikularne reforme kroz koju prolazimo, pojačanih programa i odgovornosti direktora u pitanjima zaštite dobrobiti djece i učenika, kao i povećanih radova rekonstrukcije i investicionog održavanja na objektima. Želim istaći da direktori odgojno-obrazovanih ustanova, pored direktora iz oblasti socijalne zaštite, imaju najniže plaće od svih direktora u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo - objasnila je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović. 

Ministarstvo pojašnjava zašto je Vlada Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 07.12.2023. godine odbila dati saglasnost na prijedlog Protokola u koji je ugrađen zahtjev Sindikata o platnim razredima, o kojem se u javnosti iznose različita tumačenja. 

- Protokol o vođenju pregovora je proceduralni akt i kao takav ne može regulisati odredbe Kolektivnog ugovora. Cijenimo da su predstavnici Sindikata svjesni da se prijedlog Kolektivnog ugovora utvrđuje institucionalno putem pregovora koje vode pregovarački timovi. 

Pregovarački timovi trebaju nastaviti svoj rad, a već ranije smo na prijedlog Sindikata dogovorili da se promijeni dinamika održavanja sastanaka pregovaračkih timova i da se sastanci umjesto jednom sedmično održavaju svaki drugi radni dan - dodala je Hota-Muminović. 

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo naglašava svoju posvećenost dijalogu i poduzimanju svih potrebnih koraka kako bi se osiguralo pravedno i održivo radno okruženje za sve uključene strane, te će inicirati nastavak pregovora sa Sindikatom kako bi se radnicima osigurali bolji finansijski uvjeti, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.