open-navfaktor-logo
search
Sporan zakon
Ministrica Husić-Mehmedović poziva studente na dijalog, Dević tvrdi: Ignorisali su nas
Ministrica visokog obrazovanja Melika Husić-Mehmedović oglasila se prije nekoliko dana na svom Facebook profilu gdje je izrazila pokajanje zbog ulaska u politiku.
21.06.2021. u 19:33
get url
text

VEZANI TEKST - Ministrica Husić-Mehmedović: Pokajem se svaki dan zbog ulaska u politiku, posavjetujte me...

Osim pokajanja, ministrica se u dugačkom Facebook statusu osvrnula i na nacrt Zakona o visokom obrazovanju. Izrazila je razočarenje zbog reakcija studenata, te ih je pozvala na dijalog.

- Kada sam razmišljala da li da iz komfora svoje pozicije redovne profesorice UNSA uđem u turbulentnu (da ne kažem prljavu) političku arenu, prevagu su učinili moji studenti. Imala sam čast družiti se sa 19 generacija studenata EFSA i svi su se oni javljali sa predivnim riječima podrške. Zbog njih volim svoj posao i zbog njih sam se odlučila na ovaj korak, a iskreno, među nama, pokajem se svaki dan. Zato sam sada iznenađena i zbunjena studentskim reakcijama, veoma negativnim komentarima, prijetnjama, ne otvaranjem dijaloga već konflikta itd. Možda je do komunikacije, možda je do posrednika ili predstavnika, a možda su moje namjere pogrešne, pa me posavjetujte. Rado ću vas i ovaj put poslušati - napisala je, između ostalog, ministrica Husić-Mehmedović.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Faruk Dević ističe da je do dijaloga trebalo doći ranije.

VEZANI TEKST - SPUS: Cilj zakona je povećanje budžeta, a ne podizanje kvaliteta obrazovanja

- Mi smo kroz radne grupe Komisije konstantno pozivali na dijalog, međutim, to je izignorisano i nikada nismo naišli na razumjevanje. Ako je uopće cilj kvalitet, dijalog o kojem priča ministrica trebalo je prije sprovesti, a ne sada kada se već plasira tekst Zakona - kazao je Dević za Faktor.

Tvrdi da školarine ne mogu biti smanjenje, ali da će se ipak broj studenata smanjiti.

- Kroz Zakon se neće i ne mogu povećavati školarine, ali ministrica i neki diskursi govore kako cijene školarina nisu adekvatne. Pravi se zakon na uštrb studenata samo kako bi se povećao budžet Kantona Sarajevo. Govore kako broj studenata neće biti smanjen, ali hoće. Studenti će "ispadati" s budžeta, a drugi neće moći ostvariti dovoljno visok prosjek da bi ušli na budžet - zaključuje predsjednik SPUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.