open-navfaktor-logo
search
Livanjski kanton
Ministrica o (ne)štampanju udžbenika na srpskom jeziku: Kakva prava imaju hrvatska i bošnjačka djeca u RS-u?
Ministrica nauke, obrazovanja, kulture i sporta Livanjskog kantona Gordana Nakić reagirala je na istupe načelnika općina Drvar i Bosansko Grahovo koji su izrazili nezadovoljstvo zbog (ne)štampanja školskih knjiga na srpskom jeziku.
20.03.2021. u 12:21
get url
text

Naime, na nedavno održanom sastanku u Drvaru spomenuti načelnici su s direktorom Pedagoškog zavoda RS-a Predragom Damjanovićem i pomoćnicom ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a Natašom Cvijanović razgovarali o statusu učenika srpske nacionalnosti u općinama s većinskim srpskim stanovništvom.

Načelnica Općine Drvar Dušica Runić istakla je da učenici srpske nacionalnosti u Drvaru imaju nacionalnu grupu predmeta (srpski jezik, historiju, geografiju i vjeronauku) od 2003. godine, ali da se udžbenici iz svih ostalih predmeta štampaju na hrvatskom jeziku.

S obzirom na to da je 90 posto učenika u Drvaru srpske nacionalnosti, načelnica Runić istakla je kako bi bilo poželjno da nadležno kantonalno ministarstvo odobri štampanje i upotrebu udžbenika na srpskom jeziku i za druge predmete kako se učenici ne bi suočavali s jezičkim barijerama s čim se složio i načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran.

Međutim, na ove istupe reagirala je resorna kantonalna ministrica Gordana Nakić koja ističe da su puno veće i teže barijere od jezičkih, barijere vlastitih predrasuda i sebičnosti spomenutih načelnika.

Poslala jasnu poruku

- Nakon mog imenovanja na mjesto ministrice u decembru prošle godine, prvo sam posjetila školu u Drvaru (5. januara 2021. i 26. februara 2021.) i školu u Bosanskom Grahovu (11. februara 2021.) dok je za jučer bila planiran posjeta školama u Glamoču - kazala je Nakić.

Ovakvim redoslijedom obilaska škola, naglašava, željela je na prvo mjesto staviti škole u najnerazvijenijim općinama kantona, čime je, smatra, poslala jasnu poruku kako je otvorena za saradnju.

- Prilikom posjeta školama u Drvaru najavila sam se načelnici općine kako bismo se upoznale te porazgovarale o problemima u školstvu. Razgovor je potrajao više od sat vremena, a načelnica nije spomenula status učenika, pitanje udžbenika niti bilo koji drugi problem školstva - istakla je Nakić.

Po njenim riječima, fokus razgovora načelnice općine bila su kadrovska pitanja i promjene, s tim da ni direktorica škole koja je također prisustvovala tom sastanku, nije pokrenula ni jednu inicijativu vezanu za udžbenike i status učenika o kojima je razgovarala s gostima iz RS-a.

- S načelnikom Bosanskog Grahova razgovarala sam 5. februara godine u uredu Ministarstva, a tema je također bila školstvo. Baš kao i načelnica općine Drvar i načelnik Bosanskog Grahova nije spomenuo djecu, a ni udžbenike. Fokus njegovog razgovora bio je nedovršena sportska dvorana i formiranje školskog odbora - naglasila je Nakić.

Školstvom i odnosima u školi bio je zadovoljan, dodaje ministrica.

Ostala je, kako kaže, iznenađena i razočarana odnosom načelnika tih općina prema njihovoj djeci, roditeljima i njoj kao resornoj ministrici.

- Pokazala sam interes, dobru volju i spremnost na saradnju koja je trebala ići u smjeru rješavanja eventualnih problema te podizanju kvaliteta školstva, ali ti načelnici nisu iznijeli nijedan problem pa ni ovaj kojim sada pune mrežne stranice - poručila je Nakić.

Jeftini politički poeni

Nadalje navodi kako spomenutima interes djece očito nije prioritet, već samo paravan za medijske istupe, skupljanje jeftinih političkih bodova i dizanje međunacionalnih tenzija na kojima pojedinci dobro profitiraju.

- Načelnica Drvara, koja je obnašala i dužnost direktorice, a i načelnik Bosanskog Grahova vrlo dobro znaju kako je obrazovanje u isključivoj nadležnosti kantona. Nedopustivo je miješanje bilo koga u izričite ustavne nadležnosti Livanjskog kantona. Zato ovaj potez načelnika nije usmjeren u gradnju povjerenja i saradnje niti je za cilj imao rješavanje problema -naglašava Nakić.

Komentar prisutne delegacije iz RS-a da se učenici srpske nacionalnosti nalaze u nezavidnom položaju, ministrica Nakić smatra u najmanju ruku licemjernim te se pita: - Kada će djeca hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u RS-u imati pravo na svoj maternji jezik i nacionalnu grupu predmeta kao što to imaju učenici u Drvaru i Bosanskom Grahovu od školske 2002./2003. godine'?

- Ako doista postoji iskrena inicijativa i ako su u pitanju interesi djece koja su 'u nezavidnom položaju' u odnosu na pripadnike drugih naroda, zašto na sastanak nisu pozvani i predstavnici nadležnog ministarstva kao i predstavnici druga dva konstitutivna naroda kako bi se čula problematika i Bošnjaka i Hrvata koji nemaju pravo na svoju nacionalnu grupu predmeta u drugom bh. entitetu - pita se Nakić.

Ovako je jasno, zaključuje, kako se nije odmaknulo dalje od sitnih vlastitih interesa, a djeca su, uz širenje nacionalne netrpeljivosti, samo sredstvo do željenoga cilja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.