open-navfaktor-logo
search
Pravosuđe
Mišljenje na Nacrt zakona o izmjenama Krivičnog zakonika RS-a u fokusu sjednice VSTV-a BiH
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je redovnu sjednicu za 5. i 6. jula na kojoj bi, između ostalog, trebala biti razmatrana Informacija o mišljenju na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a.
04.07.2023. u 14:44
get url
text

Radi se o mišljenju koje je VSTVBiH usvojio telefonskim / elektronskim glasanjem 23. juna, a s obzirom na to da je davanje mišljenja o spomenutom nacrtu zakona odloženo na redovnoj sjednici VSTV-a BiH od 14. juna.

Podsjećamo, spomenuti nacrt zakona Narodna skupština RS-a usvojila na sjednici 23. marta, a njime su, uz ostalo, uvode krivična djela - protiv časti i ugleda, odnosno krivična djela uvrede i klevete, a što je u javnosti označeno kao kriminalizacija klevete i uvrede, odnosno ukidanje medijskih sloboda i slobode govora.

U skladu s nadležnostima iz člana 17. tačka 28. Zakona o VSTV-u BiH i na temelju sistematične, komparativne analize zasnovane na objektivno provjerljivim obavezujućim pravnim standardima, VSTVBiH je usvojio mišljenje na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a.

Prema mišljenju, koje objavljeno na službenoj stranici VSTV-a BiH, a u pogledu pravnog novuuma propisanog Nacrtom zakona, kojim je uvedena glava XVIla – Krivična djela protiv časti i ugleda i to u odnosu na krivicna djela: uvreda, kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika, ocijenjeno je, između ostalog, kako je u kontekstu svih krivičnih djela protiv ugleda i časti, potrebno imati u vidu da je povećana zaštita javnih ličnosti u direktnoj koliziji sa odredbom člana 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

- Kako iz popratnog materijala sadržaja odredbi Nacrta zakona nije obrazloženo pitanje svrhe i razmatranja aspekta nužnosti za navedene zakonske odredbe, to bi za donošenje izmjena i dopuna koja u znatnoj mjeri utječu na ostvarivanje osnovnih demokratskih postulata pravne države bilo uputno obrazloženje načela proporcionalnosti sankcija sa željenim ciljem i slobodom izražavanja – navodi se u Mišljenju.

Pozivajući se pravne standarde i praksu Evropskog suda za ljudska prava, VSTVBiH smatra kako propisivanjem kazne neprilagođene ličnosti učinitelja efekat autocenzurisanja, ali i sankcionisanja može potencijalno imati za posljedicu neosnovano ograničavanje uživanja prava na slobodu izražavanja kao stuba izgradnje demokratskog društva, o čemu bi izvršna i zakonodavna vlast trebale voditi računa.

Dodatna pojašnjenja u vezi s datim mišljenjem bit će prezentirana na sjednici VSTV-a BiH, potvrđeno je Feni iz ovog regulatornog tijela.

Na dnevnom redu redovnog zasjedanja VSTV-a je još nekoliko informacija, među kojima i Informacija o radu Radne grupe za pripremu Nacrta zakona o VSTV-u BiH, a koju je sačinila Stalna komisija za legislativu.

Kako je planirano, članovi VSTV-a BiH bi se trebali očitovati i o Nacrtu programa rada ovog regulatornog tijela za 2024. godinu, kao i o Polugodišnjem izvještaju o radu Predsjedništva VSTV-a BiH za period januar - juni 2023. godine.      

Istovremeno, predviđeno je predstavljanje CEPEJ-ovog projekta "Jačanje učinkovitosti i kvalitete pravosuđa u Bosni i Hercegovini", potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Za razmatranje na sjednici VSTV-a uvršteni su i Odluka o implementiranju nove generacije Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima (CMS / TCMS) u pilot institucijama, kao i formiranje Komisije za prijem, evidenciju i postupanje sa prijavama korupcije u VSTV-u BiH, te izvještaji o radu VSTV-ovih stalnih komisija.

Također, na sjednici bi trebale biti razmatrane Smjernice za učinkovitije procesuiranje predmeta trgovine ljudima, te donosen određeni broj odluka o imenovanju, produženju i prestanku mandata nositeljima pravosudnih funkcija u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.