open-navfaktor-logo
search
Prijetnje i zabrane
Mogu li u RS-u određivati gdje će Schmidt ići: On je mogao blokirati Dodikovo kretanje, a ne obrnuto
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik izjavio je nedavno da utvrđuju na osnovu čega je visokom predstavniku Christianu Schmidtu izdat pasoš u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, pa čak i da tragaju za osobama iz OHR-a koje su takav zahtjev i uputile.
18.09.2023. u 13:21
get url
text
Milorad Dodik i Christian Schmidt
Milorad Dodik i Christian Schmidt

VEZANI TEKST - Dodik: Tragamo na osnovu čega je Schmidtu izdat pasoš u MVP-u

Malo prije toga zaprijetio je Schmidtu hapšenjem i deportacijom ako dođe u Banju Luku, a potom ublažio prijetnju pa mu poručio da nije dobrodošao i da neće dozvoliti "da vršlja ovdje" dok je istovremeno donesena naredba o zabrani ulaska Schmidta u prostorije Palate RS-a.

Schmidt na kraju nije taj dan otišao u Banja Luku uz naknadno obrazloženje da je "odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi". Umjesto toga je bio na sastanku u Vladi FBiH, kod premijera FBiH Nermina Nikšića kao domaćina. 

U svjetlu tih izjava, pitali smo ko uopće može određivati kuda se visoki predstavnik u BiH može kretati i ko ima pravo provjeravati njegov status.

Iz OHR-a odgovor nismo (još) dobili, a Jahja Muhasilović, politički analitičar i profesor međunarodnih odnosa i geopolitike, dao je svoj stav.

VEZANI TEKST - Dodik: Imamo policijske mjere prema Schmidtu, ali nisu za javnost, povećat ću plaću Durakoviću za 10 posto

- Organi u entitetu RS definitivno nemaju nikakvu nadležnost provjeravati kuda se kreće visoki predstavnik. Po Ustavu BiH i dejtonskom uređenju, slobodan se kretati se gdje god želi. A jadno je da mu je Dodik odredio političko djelovanje samo na FBiH. Ali Schmidt je imao kapacitet da nastupi žešće i da on blokira Dodikovo kretanje - rekao je Muhasilović.

Dodao je pak da je posrijedi osmišljeni plan Dodika i Schmidta da se pošalje poruka da je RS entitet gdje jedinu riječ vode institucije RS-a i Dodik, a ne državne institucije i međunarodna zajednica.

- Ni status visokog predstavnika nemaju pravo provjeravati. RS se ne može ponašati kao država. Treba početi tretirati RS kao okupirani dio BiH jer se ne ponašaju kao dio BiH i praviti strateške i taktičke korake kako da se ponovo reintegriše - istakao je Muhasilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.