open-navfaktor-logo
search
Vakufska imovina
Mostarski muftija na mirnim protestima poručio da Bošnjaci neće pristati diskriminaciju
Mirni protesti građana Mostara zbog nelegalnog nastavka gradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) koje je u srijedu inicirao Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar nastavljeni su i danas.  
16.06.2023. u 16:58
get url
text

VEZANI TEKST - Medžlis IZ Mostar o zgradi HNK: Ovdje je riječ o nastavku izgradnje Herceg-Bosne

Protestna povorka građana, njih oko tri stotine, krenula je s trga Musala, prošla preko Španskog trga i zaustavila se na lokalitetu bivšeg Lakišića harema.

Simboličnim učenjem ezana Mostarci su pozvani na buđenje iz letargičnog odnosa prema zaštiti vladavine prava i poštivanja zakonskih normi i procedura i osiguranja jednakih mogućnosti za sve građane i sve narode pred Gradskom administracijom i gradskim organima.

- Ovdje smo da insistiramo na pravu. Ne pristajemo na diskriminaciju i na politiku dvostrukih aršina u kojima zakoni važe samo za jedne, dok se drugima ta prava uskraćuju i kojim se oduzimaju ta prava i gdje se ignorantski decenijama ne odgovara na naše zahtjeve - istakao je mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović u kratkom obraćanju pred okupljenima.

Naglasio je kako je nužno ukazivati na potrebe slobodnog, jedinstvenog i demokratskog Grada Mostara u kojem se ne gaze i ne ograničavaju ničija prava.

- Ovovremeni mostarski i hercegovački muslimani su odreda za ovaj projekat kao centralni projekat muslimana, Bošnjaka Hercegovine i izražavaju svoju poštenu namjeru da ih se sasluša i da ih se uvaži - kazao je muftija.

Ponovio je do sada iznesene stavove da administrativno pravna borba Islamske zajednice na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema predstavlja paradigmu borbe za povrat vakufske imovine koja je kroz različite historijske epohe bila predmetom uzurpacije i otuđivanja.

VEZANI TEKST - Muftijstvo mostarsko traži da se bošnjački narod u HNK ne dovodi u poziciju manjinskog

- Naše istrajavanje u zahtjevu za uvođenje u posjed na lokalitetu Lakišića harema i izgradnjom islamskog centra sagledavamo i kao nacionalno bošnjačko pitanje u borbi za ravnopravnost Bošnjaka čija se pozicija nastojala marginalizirati i dovesti ih u podređeni položaj - kazao je muftija, dodavši da se ovaj vid protesta treba razumjeti kao borba za jedinstveni i multietnički Mostar i razbijanje politike koja Mostar dijeli na dva odijeljena nacionalna prostora.

Na kraju je pozvao gradonačelnika Mostara da na ovom primjeru dokaže da je gradonačelnik svih građana i da uvaži iskazane zahtjeve koji su od prvorazrednog značaja za bošnjački narod.

Podršku protestnom skupu danas su svojim prusustvom iskazali brojni pojedinci iz različitih društvenih struktura, političih stranaka, akademske zajednice među kojima su bili muftija u penziji Seid ef. Smajkić i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.