open-navfaktor-logo
search
Propisi
Može li se desiti da naredne godine u općini Centar imamo i prijevremene i Lokalne izbore?
S obzirom na brojna i nejasna tumačenja, ali i pokušaje manipulacija, izbornih procesa kada su u pitanju provođenje opoziva načelnika općina u Federaciji Bosne i Hercegovine, provjerili smo kakvi su zakonski propisi i ograničenja.
07.09.2023. u 07:52
get url
text

VEZANI TEKST - Opozivi načelnika: Koja je procedura i hoće li se realizovati u zakonskom roku?

Kako je za Faktor kazao predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Suad Arnautović, CIKBiH ima jasno propisane nadležnosti u članu 2.9. Izbornog zakona BiH, a ta nadležnost se u postupku opoziva i oduzimanju mandata izabranog zvaničnika ogleda u nadzoru zakonitosti provedenog postupka.

- Jedna je pravna situacija propisana članom 11. entitetskog zakona kojim se utvrđuju smjernice za provođenje opoziva, naglašavam opoziva. A sasvim druga pravna situacija propisana je članom 14.3 Izbornog zakona BiH kojim je propisan postupak prijevremenih izbora.

Ovdje imamo dvije pravne situacije, postupak opoziva i postupak organizacije prijevremenih izbora. Ne postoje ograničenja u vezi sa raspisivanjem prijevremenih izbora propisanih Izbornim zakonom BiH – pojašnjava Arnautović.

Član 11. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH govori o izuzetku od primjene postupka opoziva.

- Postupak opoziva načelnika ne može se voditi 100 dana nakon izbora načelnika, niti u izbornoj godini predviđenoj za lokalne izbore – navodi se u ovom članu zakona.

CIK je dužan da provjeri odluku nadležnog organa da je mandat izabranom zvaničniku prestao u skladu sa zakonom. Ukoliko je na referendumu izglasan opoziv načelnika te CIK utvrdi da je sve proteklo u skladu sa zakonom, slijedi rok žalbi.

Na sve odluke CIK-a može se priložiti žalba. O tim žalbama odlučuje Apelaciono odjeljenje Suda BiH. Postupak opoziva završava se ukoliko Sud potvrdi odluku CIK-a. Nakon toga, slijedi raspisivanje prijevremenih izbora.

Članom 14.3 Izbornog zakona u BiH jedino je ograničenje da od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana. Postupak raspisivanja prijevremenih izbora nema izuzetke primjene kao postupak opoziva. To znači da se prijevremeni izbori mogu održati i u godini predviđenoj za lokalne izbore.

VEZANI TEKST - Vijećnici danas o novom datumu referenduma za opoziv Srđana Mandića

Uzet ćemo za primjer referendum za smjenu načelnika Općine Centar Srđana Mandića, a koji bi se trebao održati 22. oktobra ove godine. Ukoliko građani na referendumu izglasaju opoziv načelnika te CIK donese da je sve proteklo u skladu sa zakonom, mandat Mandića prestaje danom pravosnažnosti odluke CIK-a. Odluka CIK-a postaje pravosnažna kada je, ukoliko bude žalbi, potvrdi Apelaciono odjeljenje Suda BiH. Cijeli ovaj proces mora se završiti do 31. decembra 2023. jer će se Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održati naredne, 2024. godine.

Može se desiti da naredne godine u općini Centar imamo i prijevremene i Lokalne izbore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.