open-navfaktor-logo
search
Gušimo se
Može li uređaj iz Holandije pročistiti zrak u Sarajevu
Holanđani su 2016. godine pokrenuli svoj prečistač zraka, a potom su to isto uradili Kina i Poljska, a jedino što je Vlada KS do sada uradila je oglašavanje česte Uzbune
19.01.2020. u 20:40
get url
text
Prečistač zraka
Prečistač zraka

Holandska firma Studio Roosegaarde pokrenula je niz urbanih inovacija koje spajaju umjetnost i modernu tehnologiju u svrhu stvaranja urbane i čiste okoline. Među inovacijama je i Smog Free Tower, prvi vakumski čistač smoga.

Za početak Vlada Kantona Sarajevo koja za godinu ništa konkretno nije poduzela mogla je barem raspitati se kako funkcioniše pročišćivač zraka u Holandiji koji je aktiviran 2016. godine, a kasnije su to poručili Kina i Poljska. Jedino što je Vlada KS do sada uradila je oglašavanje česte Uzbune, što naravno ne smanjuje gušenje stanovnika Sarajeva. 

Visina ovog inovativnog tornja je sedam metara, a debljina mu iznosi 3,5 metara. Korištenjem ionizacijske tehnologije, toranj privlači i upija štetne čestice smoga, a nazad vraća pročišćeni zrak. Prikupljene ugljične čestice koje zaostaju nakon pročišćavanja zraka se komprimiraju i koriste za izradu nakita.

Naučnici Tehnološkog univerziteta u Eindhovenu proučavali su efikasnost Roosegaardovog tornja i otkrili su da može uhvatiti do 70 posto PM10 čestica (lebdeće čestice promjera manjeg od 10 mikrometara) i do 50 posto PM2.5 čestica (lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5 mikrometara). Ispitivanjima je utvrđeno da svojim radom toranj troši manje električne energije od običnog bojlera za vodu.

Toranj funkcioniše na principu staklenika, koji prekriva površinu veličine otprilike polovice fudbalskog igrališta oko temelja tornja. Zagađeni zrak se uvlači u staklenik, pa se potom zagrijava putem solarne energije. Vrući zrak potom prolazi kroz toranj, u kojem se nalazi više slojeva filtera za pročišćavanje. Zbog staklenika, toranj tokom dana gotovo ne koristi električnu energiju, za razliku od drugih manjih pročišćivača.

Nakon instaliranja u Pekingu, toranj je očistio 30 miliona kubnih metara zraka za 41 dan, što je deset puta veći volumen od Nacionalnog stadiona u Pekingu čiji je kapacitet 80.000 gledalaca, prenosi Ekovijesnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.