open-navfaktor-logo
search
Opozicija na desnici
Musić: Zašto Konakoviću smeta ujedinjenje A-SDA i NBL-a
Jasmin Musić, zastupnik SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona, iznio je zanimljivo zapažanje u vezi s formiranjima novih stranaka i pristupanja strankama. 
28.02.2021. u 13:42
get url
text

On je svoja zapažanja napisao jučer, a u njima navodi: 

Iako je u današnjoj medijsko-političkoj ofanzivi lidera Naroda i pravde najviše bilo riječi o SDA, ovaj put meta uopće nije bila SDA, nego danas formirana nova politička stranka-Narodni evropski savez ( NES ) - nastao ujedinjavanjem A-SDA Nermina Ogreševića i NBL Ibrahima Hadžibajrića.

Da su oponenti SDA jedinstveni kao što ubjeđuju javnost, Konaković bi vjerovatno danas prisustvovao osnivačkoj skupštini novoformirane partnerske stranke i na taj način im dao podršku. Prije tri godine kada je tek ulazio u vlastiti politički projekat, našao je vremena pojaviti se na ceremoniji obilježavanja desetogodišnjice postojanja A-SDA. Danas, dok se formirao NES, Konaković je uradio sljedeće:

-organizovao pristupanje NiP-u gradonačelnika Srebrenika i sedam vijećnika;

-gostovao uživo u programu FACE TV sa navedenim gradonačelnikom i Aljošom Čamparom, koji je također odlučio da baš danas postane član NiP-a;

-slučajno, u sred emisije stižu vijesti iz Goražda da su bivša ministrica MUP-a i dvoje vijećnika ušli u NiP;

-formiranje NES-a Konaković je nazvao "nekim procesom u Unsko-sanskom kantonu", čime im je poslao poruku da ih i dalje vidi kao stranku lokalnog karaktera i da ne mogu biti ništa više od toga, što su oni pokušali održavanjem osnivačke skupštine u Sarajevu i dogovorom sa Hadžibajrićem;

-poručio im da Vlada Unsko-sanskog kantona koju predvode nije transparentna i da ima problem sa korupcijom;

-u suštini, potpuno u drugi plan danas bacio Ogreševića i Hadžibajrića šaljući jasnu poruku da je on lider opozicije na desnom političkom spektru i da mu se ne sviđa što dolaze praviti stranku u Sarajevo.

Jako dobro odigrano od Elmedina Konakovića. Dosljednost Naroda i pravde proklamovanim principima i politikama je na velikom testu upravo u Unsko-sanskom kantonu i to u idućih mjesec dana. Bit će zanimljivo.

Samo na osnovu današnjih političkih zbivanja zaključujem da od okrupnjavanja političke scene u BiH nema ništa. Posebno je ne možemo očekivati od onih koji su napustili SDA. Da to iskreno žele, ne bi svako od njih pravio svoju stranku (ASDA, NB, PDA, NBL, NiP, NES), nego bi svi bili u jednoj - napisao je Musić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.