open-navfaktor-logo
search
Uključiti pacijente
Muzurović o listama čekanja: Donosioci odluka ne shvataju da ulaganje u zdravstvo nije trošak
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine za Fond solidarnosti, koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, izdvojila svega 50 miliona KM, kršeći tako Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH.
05.02.2024. u 07:50
get url
text

Izdvojena sredstva neće biti dovoljna za oko 1.700 pacijenata koji u ovom trenutku na listama čekaju na terapiju i određene medicinske usluge.

Gordan Muzurović

Gordan Muzurović, predstavnik mreže pacijenata "Pravo na lijek u Federacije BiH", kaže "kako je i to samo jedan u nizu dosadašnjih primjera da donosioci odluka u BiH ne shvataju da ulaganje u zdravstvo nije trošak, nego najbolja moguća investicija".

 VEZANI TEKST - Razočarani odlukom: Vlada FBiH krši zakon, teške pacijente je zakinula za 163 miliona KM

- Žalosno je da na listama čekanja imamo toliki broj ljudi, ali je još žalosnije da je predstavnicima pacijenata na sastancima ranije obećavao jedno, a da su na kraju dobili sasvim drugo. Krajnje je vrijeme da svi počnemo mijenjati svijest o cijeloj toj priči, jer zdravlje i uloga zdravstva nema adekvatnu poziciju u našem društvu - ističe Muzurović.

Prema njegovim riječima, cilj mreže "Pravo na lijek u Federacije BiH" prije svega je jačanje integriteta pacijenata u procesu donošenja odluka.

- Moramo učiniti sve da pacijenti budu uključeni tamo gdje se donose odluke. Potreba da se stvari u toj oblasti mijenjaju itekako nam je nužna sve dok ne budemo imali riješenu situaciju na način kako je to barem u susjednim zemljama - istakao je Muzurović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.