open-navfaktor-logo
search
Autor je bivši logoraš
Na Dan bijelih traka u Sarajevu izvedba poeme "Hava majko, koliko ti je srce" Sabita Bekte
AUTOR: Fena
22.05.2024. u 10:57
get url
text
Sabit Bekto
Sabit Bekto
FOTO: Fena
U Sarajevu će na Dan bijelih traka biti izvedena poema "Hava majko, koliko ti je srce" autora Sabita Bekte. Ta poema je posvećene Havi Tatarević iz Prijedora koja je, u kratko vrijeme tokom rata u Bosni i Hercegovini, ostala bez šesterice sinova i muža. 
U programu planiranom za 31. maj u Sarajevu, učestvovat će profesorica dramskih umjetnosti i glumica Narodnog Pozorišta Minka Muftić, sopran Sarajevske opere Lejla Jusić, glumica Narodnog Pozorišta Belma Salkunić, tenor Sarajevske opere Ileš Bechei, te profesor Muzičke akademije Elvir Solak. Gordan Simić potpisuje scenarij i režiju.
Havini sinovi Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad, Nishad, te suprug Muharem ubijeni su tokom zločinačkog pohoda u Prijedoru. Posmrtne ostatke svojih šest sinova i supruga Hava je pronašla u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini.
Autor poeme Sabit Bekto bivši je logoraš prijedorskih logora i svjedok brojnih tortura. Kaže da nije bilo lako raditi na toj poemi. Za sudbinu Have Tatarević čuo je u vrijeme dok je, tokom rata u Bosni i Hercegovini, boravio u jednom od logora. Potreslo ga je to, trznulo i potaklo da pomisli da od goreg ima i gore.
- Pod utjecajem tih emocija i napisao sam radnu verziju poeme, potom je dorađivao. Sad sam došao do srži, mada o tim događajima nisam niti mogu prestati da pišem. To je jače od mene, što me tjera i moram o tome pisati - naglasio je autor ranije za Fenu.
Sabit Bekto boravio je, po završetku rata u BiH, određeno vrijeme u inozemstvu potom se vratio u Sarajevo. Pisanjem se bavi od rane mladosti, a za sebe kaže da uglavnom piše o onom što je vidio i doživio.
Prema riječima Bekte, Poema je u krakom periodu jako odjeknula u javnosti. Kaže da tako nastoji svim ljudima, koje nepravda i zlo bole, posebno mladima približiti priču o tom strašnom događaju. U početku je to činio uz pomoć umjetnika poput Hasije Borić, koja je tu poemu izvodila u BiH kao i na gostovanjima u Švedskoj i Danskoj.
Dan bijelih traka obilježava se 31. maja, u znak sjećanja na 3.176 Prijedorčana, ubijenih i nestalih tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Poema "Hava majko koliko ti je srce" - projekt Memorijalnog centra Sarajevo bit će izvedena u petak 31. maja u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, s početkom u 19 sati.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.