open-navfaktor-logo
search
Amfiteatar na Kovačima
Majka kojoj su ubili šestericu sinova u suzama slušala poemu "Hava majko koliko ti je srce"
U amfiteatru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu večeras je izvedena poema "Hava majko koliko ti je srce", autora Sabita Bekte, posvećena Havi Tatarević, majci šesterice ubijenih sinova iz Prijedora.
22.07.2022. u 21:06
get url
text
Hava Tatarević
Hava Tatarević

Izvođenju poeme, koja je održana u okviru u sklopu manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022", prisustvovala je 84-godišnja Hava Tatarević, majka šesterice ubijenih sinova iz Zecova kod Prijedora, kojoj je poema i posvećena. Majka Hava je simbol bošnjačkog stradanja, simbol bošnjačke majke, heroine, bola, tuge i žalosti, ali također i simbol života, utjehe i nade. 

{$galerijaFotografija}

Dan nakon izvođenja ove poeme, 23. jula, navršit će 30 godina otkako su Havini sinovi Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad, Nishad, te suprug Muharem ubijeni tokom zločinačkog pohoda u Prijedoru. Posmrtne ostatke svojih šest sinova i supruga Hava je pronašla u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini. 

Autor poeme je Sabit Bekto, bivši logoraš prijedorskih logora i svjedok brojnih tortura, a bosanskohercegovačka glumica i režiserka Hasija Borić izvela je ovu poemu.

0J4A6753.JPG
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.