open-navfaktor-logo
search
Organizacioni odbor
Ovogodišnje obilježavanje 20. jula u Prijedoru bit će u znaku masovne grobnice na Korićanskim stijenama
AUTOR: Faktor
25.04.2024. u 09:17
get url
text
Organizacioni odbor
Organizacioni odbor
Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane 2024. godine, održao je svoju prvu sjednicu na kojoj su konstituisani članovi Organizacionog odbora, usvojeni akti po kojima će odbor funkcionisati, kao što su raspoređeni zadaci za pododbore i određeni rokovi za aktivnosti.
Članovi odbora su primili k znanju informaciju o do sada spremnim žrtvama za ukop, te potvrdili očekivanje da će do početka jula 2024. biti poznat broj ovogodišnjih žrtava koji će naći svoj smiraj u šehidskim mezarjima. Odbor je raspravljao o mogućnosti da se od ove godine krene sa ukopavanjem posmrtnih ostataka iz kojih se više ne može izolirati DNK uzorak, a koji se više od 10 godina nalaze u identifikacionom centru Šejkovača pored Sanskog Mosta u veoma neuvjetnom prostoru. Razmatrana je i opcija da program ovogodišnjeg obilježavanja 20. jula bude posvećen masovnoj grobnici na Korićanskim stijenama.
- I ove godine je tim na čelu sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmedom ef. Kudićem izrazio spremnost da se stavi na raspolaganje kada je u pitanju organizacija obilježavanja 20. jula. Dženaza 20. jula 2024. godine u memorijalnom centru Kamičani će biti završni čin aktivnosti ovog odbora, gdje će se klanjati dženaza žrtvama teških ratnih zločina sa elementima genocida u Prijedoru.
Ove godine, kao i prethodnih godina, će biti organizirani brojni kulturno-naučni i vjerski događaji. Biciklistički maraton Bihać – Prijedor – Kamičani, javne tribine i medijski sadržaj o raznim aspektima ratnog zločina u Prijedoru i dolini Sane, komemorativni skup, brojni vjerski sadržaji itd. Organizacioni odbor je razmatrao prijedlog Instituta za nestale i brojnih članova porodica da se posmrtni ostaci (kosti) iz kojih se više ne može izolirati DNK uzorak ukopaju u već postojeća šehidska mezarja.
Bit će upućen zahtjev Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za odobrenje tih aktivnosti i očekuje se pozitivan rezutat. Usaglašeno je da će ovogodišnje obilježavanje 20. jula biti u znaku masovne grobnice na Korićanskim stijenama, a da će svako naredno obilježavanje biti tematski tretirana neka od poznatih grobnica u kojima su završili posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana – rekao je u izjavi Nazif Horozović, sekretar Organizacionog odbora.
Organizacioni odbor za ovogodišnje obilježavanje 20. jula čine muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić, dr. Mujo Begić, hafiz Amir ef. Mahić, Benjamin ef. Hodžić, Mirsad Duratović, Ibrahim Kahrimanović, Ermin Trnjanin i Teufik Kulašić. Za sekretara i PR-a Organizacionog odbora je predložen Nazif Horozović.
Naredna sjednica je zakazana za maj u Prijedoru, a do narednog sastanka pododbori su dužni da pripreme sve što su dobili u zadatak da realiziraju, saopćio je Organizacioni odbor.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.