open-navfaktor-logo
search
Masovna grobnica
Na ekshumaciji u Kalinoviku pronađeni posmrtni ostaci sedam žrtava
Ne ekshumaciji u Kalinoviku pronađeni su posmrtni ostaci sedam žrtava, a svi pronađeni posmrtni ostaci će biti upućeni na DNK analizu, kako bi se utvrdio identitet žrtava.
07.06.2021. u 15:25
get url
text

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, u nastavku ekshumacije na lokaciji Dobro Polje u općini Kalinovik, pronađeni su posmrtni ostaci još dvije žrtve u ovoj masovnog grobnici, tako da su do sada pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam osoba na ovom lokalitetu, kao i više skeletnih ostataka velikih kostiju, koje će značajno pomoći u utvrđivanju identiteta nestalih osoba, čiji su ostaci pronađeni.

Istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, koordinira rad i aktivnosti ovlaštenih službenih osoba, koje sudjeluju u procesu ekshumacije, koja se na navedenoj vrlo nepristupačnoj lokaciji obavlja već sedam dana, u svim vremenskim uvjetima.

Nakon okončanja procesa ekshumacije, posmrtni ostaci bit će proslijeđeni u prosekturu u Visokom, kako bi se što prije otpočelo sa procesom utvrđivanja identiteta stradalih osoba pronađenih na ovom području. Na pronađenim posmrtnim ostacima uočeni su tragovi predmeta za vezivanje, kao i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja, što će značajno pomoći u istrazi u ovom predmetu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

U procesu ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe – INO BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, ljekar patolog sudske medicine koji je radio na identifikaciji posmrtnih ostataka, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici SIPA-e, te policijski službenici MUP-a RS-a koji su osiguravali lokaciju ekshumacije, koju su u prethodnim danima posjetili i predstavnici međunarodnih institucija uklučenih u proces traženja nestalih osoba u BiH.

Do saznanja u o navedenoj lokaciji za koju su pronađene informacije da se radi o masovnoj grobnici, došlo se zajedničkim operativnim radom SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.