open-navfaktor-logo
search
Učestvovali ljekari iz regije
Na KCUS-u održan prvi međunarodni napredni VATS workshop
AUTOR: Faktor
23.04.2024. u 17:01
get url
text
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
Klinika za torakalnu hirurgiju i  Disciplina za nauku i nastavu KCUS-a organizirali su prvi međunarodni napredni VATS workshop. Događaj je organiziran pod pokroviteljstvom kompanije Johnson&Johnson, a učešće u istom uzeli su i ljekari iz Splita, Zagreba i Zadra.
Voditelj edukacije tokom dvodnevnog workshopa bio je eminentni stručnjak, prof. dr Tomaž Štupnik iz Slovenije. Pod njegovim vodstvom se obavljaju edukacije na specijalnim VATS stimulatorima u organizaciji Evropskog udruženja toakalnih hirurga (European Society of Thoracic surgeons – ESTS). On je izrazio zadovoljstvo organizacijom workshopa, ističući da mu je posebno drago što je Sarajevo organizator događaja.
- Sarajevo posebno imam u svom srcu i ovaj grad posebno volim. Gosti su oduševljeni, ne samo tečajem već i gostoprimstvom i  atmosferom koja vlada u Sarajevu. Ovaj program simulacije započet je 2015. godine u Splitu, a u okviru proteklih godina postigli smo veliki napredak u pogledu modela na kojima se radi simulacija. Nastojimo da se edukacija u oblasti torakalne hirurgije ne vrši više na pacijentima, već da se radi na modelima kako bi se vještine mogle usvojiti na najbolji način, jer na modelu možete vježbati onoliko dugo vremena koliko je potrebno za ovladavanje vještinama – kazao je prof. dr Štupnik.
Prema riječima v.d. generalnog direktora, doc. dr Alena Pilava ovo je jedan od načina na koji KCUS želi otvoriti vrata poboljšanju svih segmenata djelovanja ove zdravstvene ustanove,  s posebnim akcentom na stručno i naučno usavršavanje kadra.
- Čast nam je da smo dobili priliku organizirati ovako značajan naučni i stručni događaj. Pratimo postojeće trendove, kako bismo omogućili kvalitetnije zdravstvene usluge svim građanima naše zemlje. Saradnja Klinike za torakalnu hirurgiju KCUS-a sa uvaženim prof. Tomažom Štupnikom, šefom Klinike za torakalnu hirurgiju Ljubljana, traje već duži vremenski period. Dvodnevni napredni VATS workshop kruna je  naše saradnje i prijateljstva. Zbog velikog interesovanja, nastojaćemo da se ovaj, ali i drugi,  naučni i stručni događaji redovno održavaju u KCUS-u – kazao je doc. dr Pilav.
V.d. direktor Discipline za nauku i nastavu KCUS-a, prim. dr Sanko Pandur istakao je da je potrebno puno vremena i truda da bi određeni centar bio prepoznat i da bi dobio mogućnost organizacije ovako značajnih događaja.
- Svaki napredak  u medicini usko je vezan s poteškoćama, ali i upornim i predanim radom.  Mi imamo sreću da  sarađujemo sa profesorom Štupnikom, vodećim edukatorom u ovoj oblasti – izjavio je prim. dr Pandur.
Doc. dr Alma Alihodžić Pašalić, s Klinike za torakalnu hirurgiju KCUS-a navela je da se VATS metoda, kao minimalno invazivna, koristi na ovoj Klinici još  od 2000. godine, kada je rađena sa preko tri porta, dok je danas u primjeni trend uni porta. 
- Kolege su nas informisale da u Hrvatskoj imaju uvršten i nacionalni program screeninga za karcinome pluća, na čemu bismo sigurno trebali raditi i mi u BiH, jer je primjena minimalno invazivne VATS uni port  metode  daleko uspješnija kod dobro selektiranih pacijenata – poručila je doc. dr Alihodžić Pašalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.