open-navfaktor-logo
search
Saglasnost Tribunala
Na optužnice se čeka 19 godina: Ovo su imena osumjičenih snajperista sa brda oko Sarajeva
Tokom četverogodišnje opsade Sarajeva ubijena je 11.541 osoba od čega 1.601 dijete. Kada su u pitanju direktni izvršioci, do danas niko nije osuđen. Bosanskohercegovačko pravosuđe nije procesuiralo nijednog snajperistu.
13.02.2023. u 19:48
get url
text

Saglasnosti za procesuiranje snajperista Haški tribunal predao je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine još 2004. godine. Devetnaesta je godina od tada, a u sudnici se nije našao niti jedan sa dostavljenog spiska.

Na "A" listi (dovoljno dokaza za procesuiranje prema Pravilima puta Rimskog sporazuma) nalaze se imena osumnjičenih snajperista, svi pripadnici 2. pješadijskog bataljona Prve Sarajevske motorizovane brigade Vojske RS-a.  

1. Dragan Atanacković

2. Predrag Bošković

3. Nebojša Ivković, komandir snajperskog odjeljenja

4. Marinko Krneta

5. Zlatko Subotić

VEZANI TEKST - Udruženja žrtava: Gdje su optužnice za opsadu Sarajeva, Goražda, Bihaća, "Vranicu", reciklira se "Dobrovoljačka

Za zločinačku kampanju snajperskog djelovanja po civilima u Sarajevu, na listi "A" koja je iz Haga dostavljena Tužilaštvu BiH nalaze se osumnjičeni Nada Skipina, Radivoje Grković, Aleksandar Petrović i Dragan Petković.

Uprkos dokazima iz pravosnažnih presuda, nalaza vještaka i svjedočenja u kojem priznaje da je naredio granatiranje zgrade tadašnje Televizije Sarajevo, bivši komandant Ilidžanske brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vladimir Radojčić nikada nije optužen za ratni zločin, što je samo jedan od nekoliko desetaka incidenata koji su dokazani u Hagu, a koji nikada nisu procesuirani, pokazalo je istraživanje Birna.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je još prije godinu dana od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da procesuira odgovorne za opsadu Sarajeva, snajperiste i minobacačlije, a svoj zahtjev ponovili su do danas nekoliko puta.

VEZANI TEKST - Od žrtve se traže dokazi, snajperisti koji su nišanili i djecu u Sarajevu su slobodni

Obaveze iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina i "A" liste Haškog tribunala Tužilaštvo BiH ne ispunjava. Na "A" listi se nalaze imena pripadnika VRS-a za koje je Tribunal ocijenio da postoji dovoljan broj dokaza za njihovo procesuiranje.

Također, Revidiranom strategijom državnom Tužilaštvu i tužiocima nalaže se da u prioritet uzmu predmete Pravila puta Rimskog sporazuma i oko 300 predmeta u kojima se nalaze imena snajperista, minobacačlija i drugih političkih i vojnih osoba odgovornih za opsadu Sarajeva.

Prošle sedmice na protestima ispred Suda i Tužilaštva BiH, gdje su se okupili predstavnici nekoliko udruženja, upućena je poruka Tužilaštvu BiH da prestane sa recikliranjem predmeta ratnih zločina, kao i da je sramotna činjenica da ni nakon 19 godina nemamo niti jedne optužnice za opsadu: Sarajeva, Goražda, Bihaća..., gradova u kojima je ubijeno na stotine nevinih civila, ali i činjenice da su to bile zaštićene zone UN-a.

Podsjetili su, a podsjećaju gotovo svakodnevno glavnog državnog tužioca Milenka Kajganića na četiri presude Haškog tribunala koje, uz zaključke o opsadi Sarajeva, sadrže i imena osoba na nižim nivoima koje su aktivno učestvovale u počinjenim zločinima.

Za terorisanje građana Sarajeva Haški tribunal je na doživotnu robiju osudio komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a Stanislava Galića, a njegova nasljednika Dragomira Miloševića na 29 godina zatvora. Za terorisanje civila u Sarajevu, između ostalih zločina, na doživotnu robiju osuđeni su i Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.