open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
Na području Rogatice ekshumirani posmrtni ostaci najmanje tri osobe
Tokom ekshumacije na lokalitetu Pribošijevići - Rogatica pronađeni su posmrtni ostaci najmanje tri osobe, a traga se za još jednom, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
22.10.2021. u 15:11
get url
text

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, posmrtni ostaci bi mogli pripadati žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na tom području nestale u ljeto 1992. godine.

- Najvjerovatnije se radi o četiri člana jedne porodice, među kojima je i jedno dijete koje je u momentu smrti imalo svega pet godina. Ipak, da li se radi o ovim žrtvama sa sigurnošću će se znati nakon DNK-a analize pronađenih posmrtnih ostataka - kazala je Fazlić.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko tehničke i sudsko-medicinske obrade te uzimanja koštanih uzoraka.

Ekshumacija je provedena pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH, a prisustvovali su istražitelj Instituta za nestale, antropolozi ICMP-a, lokalna policija, te radnici i policija koja je osiguravala lokalitet ekshumacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.