open-navfaktor-logo
search
Šest hiljada ih je iz RS-a
Na potezu je Tegeltija: Hoće li 22.000 zaposlenih u institucijama BiH ostati bez plaće zbog blokade iz RS-a?
Odluka o privremenom finansiranju insitucija Bosne i Hercegovine, u kojima je zaposleno 22.000 ljudi, istječe sa posljednjim danom septembra. 
14.09.2021. u 11:27
get url
text

VEZANI TEKST - Istječe privremeno finansiranje, sindikat i zastupnici uvjereni: Iz RS-a će prekinuti blokadu zbog svojih plaća

Šta će se desiti nakon 30. septembra? Politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska bojkotuju rad državnih insitucija, BiH je ušla u posljednji kvartal 2021. godine, a da nije usvojila budžet.

- Nažalost, bliži se vrijeme isteka odluke o privremenom finansiranju državnih institucija. Problem je prije svega zato što nije usvojen budžet.

Tačka koja se tiče usvajanja budžeta naći će se na dnevnom redu naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali niko ne zna da li će se ona uopće i održati, s obzirom na blokadu iz RS-a - kaže za Faktor Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH: Prijeti li državi i finansijska blokada?

Kako nam je Rančić kazao, Ministarstvo je pripremilo prijedlog privremenog finansiranja za period oktobar - decembar i on bi se mogao naći na dnevnom redu sjednice Vijeće ministara BiH. Ako je bude. 

- Svoj dio posla smo uradili. Da li će predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija zakazati sjednicu? Teško je to prognozirati. Ko zna, nije isključeno da predstavnici iz RS-a tumače kako odluka o finansiranju državnih institucija nije suprotna interesima ovog entiteta i zaključcima NSRS-a - govori Rančić.

Za to postoji i jedan praktičan razlog.

- Od 22.000 zaposlenih skoro trećina, najmanje 6.000 dolazi iz RS-a. Sigurno ne bi bili zadovoljni da ostanu bez primanja. Ima još jedna bitna činjenica. Ukoliko iz RS-a ustraju na bojkotu rada, državne institucije će doći u tešku finansijsku situaciju, bit će to još jedan vid blokade države BiH - smatra Rančić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.