open-navfaktor-logo
search
Usložnjavanje problema
Na zavodima za zapošljavanje sve starija radna snaga
U evidenciji nezaposlenih osoba Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona trenutno se nalazi 27.468 osoba, a iz Službe ističu kako evidencija nezaposlenih osoba "stari" što dodatno usložnjava problem zadovoljenja potreba na tržištu rada.
18.02.2023. u 15:06
get url
text

Potvrdili su kako je riječ o smanjenu broja registriranih nezaposlenih osoba za 0,4 posto u odnosu na kraj 2022. godine te da ovaj podatak podržava trend smanjena broja nezaposlenih osoba koji traje od 2016. godine.

- Prekid trenda desio se u 2020. godini, uzrokovan pojavom pandemije koronavirusa, ali se oporavak tržišta rada ipak primjećuje, tako da smo na kraju 2022. godine imali za 7,3 posto manji broj nezaposlenih u odnosu na kraj 2019. godine - istakla je za Fenu rukovodilac Sektora za analizu, plan, informiranje i informatiku Službe za zapošljavanje HNK Anita Perić.

U pregledu kvalifikacijske strukture evidencije, najbrojnije su osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem (III i IV stepen) i čine 66 posto svih nezaposlenih osoba.

One su, dodaje Perić, najbrojnije i među novoprijavljenim osobama, ali su i najzastupljenije među osobama koje dolaze do zaposlenja.

Perić naglašava i kako evidencija nezaposlenih osoba "stari" i da to dodatno usložnjava problem zadovoljenja potreba na tržištu rada.

- Ako usporedimo 2021. i 2022. godinu u odnosu na starosnu dob, u skoro svim dobnim kategorijama se smanjio broj nezaposlenih osoba. Međutim, pozitivna razlika u broju nezaposlenih osoba u dvije promatrane godine se smanjuje kako se povećava starosna dob, a u kategoriji 60 godina i više je broj nezaposlenih čak i veći nego u 2021. godini. Kategorija nezaposlenih osoba koje su starije od 50 godina učestvuje sa 35,5 posto u ukupnom broju nezaposlenih osoba, i radi se o povećanju od 2,05 posto u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu - naglasila je.

Smatra kako je jedno od rješenja ovog problema organiziranje provođenja obuka za tražene poslove u sistemu cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, za što je, kako kaže, potrebna uređena zakonska regulativa i stabilan sistem obrazovanja ovog tipa, što trenutno nije slučaj.

Dodaje kako se tokom 2022. godine u evidenciju nezaposlenih osoba u biroima Službe prijavilo ukupno 10.487 osoba.

- Ako se pogledaju temelji prijave u evidenciju, najzastupljenija kategorija je prijava zbog prestanka radnoga odnosa – 72,7 posto, što je manje za 1,3 posto u odnosu na 2021. godinu. Od svih prestanaka radnih odnosa njih 42,26 posto odnosi se na istek vremena rada po ugovoru o radu. Drugi najčešći razlog prekida radnog odnosa je tehnološki ili ekonomsko - organizacijski višak, na koji se odnosi 30,66 posto svih prekida radnoga odnosa u promatranom periodu (u 2021. godini taj je udio iznosio 32,20 posto), a na trećem mjestu su sporazumni prekidi radnog odnosa s udjelom od 15,26 posto (povećanje u od 3,56 posto u odnosu na prethodnu godinu) - ističe Perić.

Istovremeno, kako navodi, iz evidencije je brisano, a prema različitim temeljima 12.721 nezaposlenih osoba, tj. ili za 5,94 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a od toga broja 72,56 posto se odnosi na kategoriju onih osoba koje su brisane zbog zaposlenja.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu krajem 2022. godine djelovalo je 7.762 pravnih subjekta, koji ukupno zapošljavaju 55.789 radnika. U odnosu na 2021. godinu povećao se i broj pravnih subjekta i broj zaposlenih osoba, i to za 3,88 posto.

- Tokom 2022. godine Služba je ukupno prikupila i objavila 1.612 oglasa i konkursa o slobodnim radnim mjestima za 7.263 radnika, i oni su dostupni na našim oglasnim pločama i web stranici Službe.

Iako je još uvijek najčešći način pronalazaka radnika od poslodavca putem ličnih kontakata, korištenje usluga oglašavanja slobodnih radnih mjesta i posredovanja putem Službe za zapošljavanje HNK je u stalnom porastu - naglasila je Perić.

Kazala je kako je Služba za zapošljavanje HNK kroz realizirane mjere aktivne politike, odnosno programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja u 2022. godini pomogla zapošljavanje 1.258 osoba.

- Aktiviranje programa aktivne politike zapošljavanja u 2023. godini očekujemo u skorom narednom periodu te pozivamo zainteresirane poslodavce i nezaposlene osobe da prate web stanice Federalnog zavoda za zapošljavanje i Službe za zapošljavanje HNK na kojima će biti objavljene sve novosti u vezi ovih aktivnosti - poručila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.