open-navfaktor-logo
search
Raspodjela pozicija
Najavljen Vranićev odlazak iz Vlade KS, ide li za direktora Opće bolnice, je li Spahić novi ministar zdravstva?
Nekoliko mjeseci u javnosti se nagađa ko će u narednim mjesecima voditi zdravstvo u Kantonu Sarajevo, odnosno koga će to vladajuća "Trojka", koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka, imenovati na čelne pozicije ovog resora.
06.10.2023. u 21:23
get url
text

Spekulacije su intenzivirane nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smijenila članove Nadzornog i Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), i imenovala nove.

 VEZANI TEKST - Vlada FBiH smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a, umjesto resornog ministra, prijedlog dao Nikšić

Pojedini mediji već su ranije objavili kako bi u fotelju ministra zdravstva, umjesto dosadašnjeg prof. dr. Harisa Vranića (kadar SDP), mogao sjesti njegov stranački kolega doc. dr. sc. Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS.

Kako je pozicija najvećeg zdravstvenog centra u Bosni i Hercegovini pripala Narodu i pravdi, sve je izvjesnije da će za direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), umjesto prof. dr. Sebije Izetbegović doći prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, trenutni direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a na njegovo mjesto Vranić, koji je također jedno vrijeme spominjan kao novi direktor KCUS-a.

Spahić, koga smo upitali koliko je zaista izvjesno da on i bude novi ministar zdravstva KS, kaže kako je to pitanje za organe partije, odnosno predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a.

Dodao je da sa njim na tu temu još niko nije razgovarao.

- SDP je ozbiljna stranka i sve mora proći kroz njene organe. Često se viđam s tim ljudima, ali nismo pričali o tome. U ovom trenutku ne mogu tačno reći ni da li će Gavrankapetanović biti direktor KCUS-a, ni kada će Izetbegović biti smijenjena. Također, ne znam ni da li će Vranić biti direktor Opće bolnice. Za sve postoje zakonske procedure, odnosno sva ta imenovanja treba provjeriti kod nadležnih instanci, da li ćemo Vranić i ja imati političku podršku od SDP-a i da li će Gavrankapetanović dobiti podršku vladajuće strukture - navodi Spahić.

Kaže kako će i dalje, gdje se god bude nalazio, bilo to Ministarstvo zdravstva, Dom zdravlja ili neka druga zdravstvena ustanova, raditi u interesu pacijenata.

- Trudit ću se da moj rad bude transparentan i javan - kazao je Spahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.