open-navfaktor-logo
search
Oglušili se na instrukciju
Najmanje dvije ambasade BiH 11. jula nisu spustile zastave na pola koplja, reakcija iz MVP-a će biti
Ambasade Bosne i Hercegovine u SAD-u i u Kanadi nisu ispoštovale instrukciju Minsitarstva vanjskih poslova BiH o spuštanju zastava na pola koplja kako bi 11. juli bio dostojanstveno obilježen i odata počast žrtvama genocida u Srebrenici.
12.07.2021. u 15:00
get url
text

Informaciju da u Washingtonu nije ispoštovana ova instrukcija prenio je novinar i politički analitičar Erol Avdović, dok je za situaciju u Kanadi javnost izvijestio Institut za istraživanje genocida Kanada.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH pak još prikupljaju informacije od ambasadora o postupanju po instrukciji, koja je po formi obavezujuća i ambasadori su je, kako je pojašnjeno, dužni ispoštovati.

VEZANI TEKST - Ambasador BiH u Kanadi nije spustio zastavu na pola koplja, iz IGK ga pozvali da poštuje 11. juli

Kada dobiju sve informacije, reakcija će zasigurno uslijediti, samo još nije poznato kakva tačno.

Ambasador BiH u Kanadi je Marko Milisav, a u SAD-u Bojan Vujić.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH instrukciju je uputilo svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH u svijetu.

Istovremeno, Vijeće ministara BiH, zbog protivljenja ministara koji dolaze iz RS-a, nije donijelo odluku o proglašenju 11. jula 2021. godine Danom žalosti na području cijele države.

Prošli je mjesec predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, lider SNSD-a i negator genocida, najavio da će srpski kadar u bh. diplomatskim misijama širom svijeta odgovarati samo njemu i zatražio da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.