open-navfaktor-logo
search
Bratunac
Najvjerovatnije žrtva srebreničkog genocida: Na Kameničkom brdu nađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe
AUTOR: Faktor
23.05.2024. u 11:59
get url
text
Posmrtni ostaci bili na površini terena
Posmrtni ostaci bili na površini terena
Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na području Kameničkog brda koje se nalazi u općini Bratunac, tačnije na lokalitetu Suhi potok.
Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, posmrtni ostaci koji su pronađeni najvjerovatnije pripadaju žrtvi bošnjačke nacionalnosti kojaje ubijena tokom genocida počinjenog 1995. godine na području Srebrenice.
Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena, a nakon njihovog izuzimanja oni su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli gdje će uslijediti njihova kriminalističko-tehnička i sudskomedicinska obrada kao i izuzimanje koštanog uzorka sa ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK analize.
Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a na lokalitetu su prilikom asanacije terena bili su prisutni i istražitelji Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudske medicine, radnici, te pripadnici Policijske stanice iz Bratunca koji su osiguravali područje na kojem je izvršena ekshumacija/asanacija terena, saopćio je Institut za nestale osobe (INO) BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.