open-navfaktor-logo
search
Prilično zadovoljni
Nakon obećanja koja su dobili, ljekari u HNK ipak neće u generalni štrajk
Plaće su za sada ispoštovane po već potpisanom Kolektivnom ugovoru. Ostali su zaostaci za juli, i to samo za našu ustanovu, tako da smo odlučili da ipak ne krećemo u generalni štrajk, nego sačekamo još dva mjeseca do kada je i zakonski rok da nam isplate zaostatke, kazala je Marina Berberović, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK
24.09.2019. u 18:53
get url
text

Nakon danas održane Skupštine članova sindikata zaposlenih u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar odlučeno je da se ipak neće krenuti u generalni štrajk, koji je ranije najavljen za 7. oktobar.

Potvrdila je to za Faktor Marina Berberović, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

- Plaće su za sada ispoštovane po već potpisanom Kolektivnom ugovoru. Ostali su zaostaci za juli, i to samo za našu ustanovu, tako da smo odlučili da ipak ne krećemo u generalni štrajk, nego sačekamo još dva mjeseca do kada je i zakonski rok da nam isplate zaostatke - kazala je Berberović.

Ovakva odluka uslijedila je nakon razgovora s predsjednikom Vlade HNK koji im je obećao da će biti isplaćena razlika za juli, u iznosu od 100.000 maraka, i to kada bude rebalans budžeta krajem godine.

- Prilično smo zadovoljni postignutim, jer smo konačno definirali da će nam biti isplaćeni zaostaci - naglasila je Berberović.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK prije godinu sa Vladom ovog Kantona potpisao je Kolektivni ugovor kojim je zagarantovano povećanje plaća u tri etape.

Prva etapa bila je povećanje satnice za 0.30 KM i koeficijenta za 0.6, a počela se primjenjivati od potpisivanja Kolektivnog ugovora.

Početkom jula koeficijent je trebao biti dodatno uvećan za 0.3, međutim do toga nije došlo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Također, od ranije u Domu zdravlja Rama ostala je neisplaćena razlika za pet mjeseci, a u Domu zdravlja Stari Grad, na početku primjene Kolektivnog ugovora nije plaćena razlika za tri mjeseca.

No, za sada ni oni neće u štrajk.

Podsjetimo, u ostalim zdravstvenim ustanovima na području HNK Kolektivni ugovor primijenjen je u cjelosti za sedmi i osmi mjesec.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.