open-navfaktor-logo
search
Turbe
Nakon pogibije učenika: Građani peticijom traže smjenu odgovornih, školska dvorana bez učenika
Nakon tragedije u kojoj je početkom septembra na času tjelesnog odgoja život izgubio 12-godišnji učenik Osnovne škole Turbe, tamošnja dvorana za tjelesni odgoj još uvijek nije u upotrebi.
26.10.2021. u 16:38
get url
text

Rodbina poginulog učenika organizirala je potpisivanje peticije, kojom su tražili smjenu Upravnog odbora i direktorice OŠ Turbe, kao i resornog kantonalnog ministra obrazovanja Bojana Domića.

Kao razloge smjene naveli su nepoduzimanje mjera sigurnosti u dvorani OŠ Turbe i svim dvoranama za tjelesni odgoj u Srednjobosanskom kantonu (SBK), neispravnost i neispitanost sportskih sprava i njihovu neusklađenost sa propisanim standardima.

- Naš osnovni zahtjev je da se našoj djeci omogući sigurno školovanje. Naša djeca u ovoj školi nemaju sigurnost. Krivi su svi. Škole u SBK nikad nisu bile u gorem stanju. Tražio sam hitni inspekcijski nadzor dvorane - rekao je Nermin Švraka, daidža stradalog dječaka prilikom potpisivanja peticije.

Oko 400 mještana potpisalo je peticiju, a hitan inspekcijski nadzor, kako se doznaje, obavila je inspekcija koja je nadležna samo za provjeru ima li škola evidenciju o održavanju zgrade.

Naime, iako su prve informacije govorile kako je dvoranu zatvorila građevinsko-urbanistička inspekcija Općine Travnik, prema riječima inspektorice Edise Kahrić, to nije istina.

- Mi nemamo ovlasti za suspendiranje dvorane, nadležni smo za provođenje nadzora na održavanju građevina. Valja naglasiti da se direktorica škole obratila nama kao i to da se smrt dječaka nije dogodila zbog konstruktivne nestabilnosti objekta. Svaka škola, odnosno javna ustanova mora imati evidenciju o održavanju građevine. Škola u Turbetu nema takvu evidenciju, a mi smo im ostavili rok od sedam dana da nam dostave sve potrebno. Ukoliko ne, jedino što mi možemo napraviti je kazniti školu, a kazna se kreće od 1.000 do 7.000 maraka - kazala je Kahrić.

Da se dvorana škole trenutno ne koristi potvrdila je i direktorica škole Mediha Ridžić.

- Od dana tragedije ne koristimo dvoranu i čekamo da nadležne institucije obave svoj posao. Dvoranu ne koristimo samoinicijativno do okončanja istrage - naglasila je Ridžić.

Podsjetimo, nakon tragičnog događaja, Kazimir Pobrić, stalni sudski vještak za građevinarstvo, kazao je medijima kako je situacija jasna.

- Golovi, kao i sve druge sportske sprave, morali su biti, mi to kažemo, ankerirani. To nam je potvrdio i ovaj tragični slučaj. A i niz proteklih godina svjedoci smo kroz medije da se ovakve stvari događaju i između ostalog to bi trebalo da nam bude pouka da ankeriramo sportsku opremu - rekao je Pobrić.

Prema njegovim riječima, tehnički prijem objekta teško je moguće obaviti makar bez uvjetne primjedbe o neankreriranim sportskim spravama.

I dok rodbina dječaka inzistira na poboljšanju sigurnosti u školama i ostavkama odgovornih, a škola čeka da nadležne institucije obave svoj posao, istragu je preuzelo Tužilaštvo SBK iz kojeg su samo izvijestili da je istraga u toku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.