open-navfaktor-logo
search
Nema dovoljno dokaza
Nakon prebacivanja sa jednog na drugo tužilaštvo: Obustavljena istraga protiv Vojina Mijatovića
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je zbog nedostatka dokaza obustavilo istragu protiv Vojina Mijatovića za krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja.
18.12.2023. u 11:11
get url
text

Policijska uprava Banja Luka je u februaru 2022. godine podnijela izvještaj protiv Mijatovića i Brane Miloševića, osumnjičenih za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Mijatović se sumnjičio da je obavljajući poslove direktora Ekonomskog insituta Banja Luka iskoristio svoj položaj na način da je angažovao neovlaštene osobe koje su izvršile vještačenje, a što je suprotno Zakonu o vještacima RS-a, a nakon čega je i potpisao takav nalaz i mišljenje.

Vojin Mijatović je od 2014. do 2016. godine bio direktor Ekonomskog instituta u Banjoj Luci.

Nakon analize dostavljenih izvještaja, Okružno javno tužilaštvo je ovaj predmet proslijedilo Javnom tužilaštvu RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Međutim, nedugo zatim, ovo tužilaštvo je isti predmet vratilo.

- Kada je u pitanju predmet protiv Vojina Mijatovića, 30. septembra 2022. godine vraćen je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, kao nadležnom tužilaštvu za postupanje u ovom predmetu – istakli su u Tužilaštvu RS-a.

Godinu kasnije Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je donijelo narednu o obustavi istrage.

- Nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, kao ni bilo koje drugo krivično djelo – istaknuto je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.