open-navfaktor-logo
search
Pedijatrijska klinika UKC-a
Nakon proglašenja epidemije krzamaka: Sve više zaražene djece u TK mora na intenzivnu njegu
Broj zaraženih krzamakom (morbili) i velikim kašljem (pertussis) u Tuzlanskom kantonu i dalje raste, ali situacija nije alarmantna, jer se ne bilježi veliki porast novozaraženih, podaci su Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK.
24.01.2024. u 07:58
get url
text
Izolatorij na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla
Izolatorij na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla

VEZANI TEKST - Nevakcinacija djece dovela do epidemije krzamaka: Brine i sve veći broj teško bolesnih beba zaraženih velikim kašljem

- Prema podacima, zaključno s prekjučerašnjim danom, imamo 49 zaraženih morbilima i 15 pertussisom. U odnosu na podatke od petka, broj zaraženih morbilima je povećan za jedan, a kada je u pitanju pretussis, imamo dva nova slučaja. Nema dramatičnog rasta, što je dobro, ali niti jedan novi slučaj nije beznačajan - kazao je epidemiolog Blaško Topalović, šef Službe za epidemiologiju ZJZ TK.

Doc. dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla, kaže da je smanjen broj djece koja se upućuju na pregled, ali ona koja dođu u većini slučajeva imaju kombinaciju respiratornog sincicijskog (RSV) i koronavirusa ili pretussisa i nekog repiratornog virusa.

- Djeca koja nam dođu najčešće zahtjevaju prijem na odjeljenje intenzivne terapije zbog težine kliničke slike, a radi se o dojenčadi do trećeg mjeseca života. Trenutno imamo oko 60 djece na liječenju, a 90 posto su djeca s respiratornim infekcijama. Najveći porast imamo kod djece oboljele od respiratornog sincicijskog virusa (RSV) i njih je trenutno 16, imamo još petero djece oboljele od pretussia i troje zaraženih koronavirusom od kojih jedno nije s područja TK - kaže dr. Osmančević.

Podsjećamo, u petak je u Tuzli i Živinicama proglašena epidemija morbila, a pored ova dva grada veći broj zaraženih zabilježen je i u Kalesiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.