open-navfaktor-logo
search
Otišao u Srbiju
Naređeno raspisivanje potjernice za Željkom Rudakom, optuženim za zločine u logoru Trnopolje
Sud Bosne i Hercegovine donio je naredbu za raspisivanje potjernice za Željkom Rudakom, optuženim za zločine počinjene u prijedorskom logoru Trnopolje, nakon što se ranije nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici, potvrđeno je za Detektor.
04.08.2023. u 10:16
get url
text

Naredba za raspisivanje potjernice je donesena na prijedlog Tužilaštva BiH, a pored toga je doneseno i rješenje kojim se Rudaku određuje pritvor.

- Sud nije dobio nova saznanja o mjestu boravka optuženog - naveli su u odgovoru iz Suda BiH.

Optuženi Rudak trebao se na ročištu za izjašnjenje o krivici pojaviti još krajem maja, ali tada je sudija za prethodno saslušanje Šaban Maksumić rekao da su od Policijske stanice Prijedor dobili obavještenje da se optuženi ne nalazi na adresi koja je navedena u optužnici.

- Tamo su samo zatekli njegovu suprugu, koja im je rekla da je on u januaru otišao u Srbiju - dio je obavještenja policije, u kome se navodi da ni Rudakovoj supruzi nije poznata adresa na kojoj on živi.

Branilac optuženog Željko Gnjatović je tada kazao da od januara 2023. nije komunicirao sa svojim branjenikom.

Tužilac Izet Odobašić naveo je da su dobili podatke od Granične policije BiH da je optuženi Rudak napustio BiH 22. januara 2023. godine i da se nalazi u Srbiji, zbog čega su ranije i zatražili raspisivanje potjernice i određivanje pritvora.

Rudak se skupa sa Slavkom Puhalićem, Draganom Škrbićem, Rajkom Damjanovićem i Dragomirom Šaponjom tereti da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline počinili zločine u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Puhalić se optužnicom tereti kao isljednik i zamjenik upravnika logora Trnopolje i nadređena osoba svim stražarskim smjenama, a ostali u statusu stražara u logorima – da su učestvovali u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata, vršili progon na diskriminatornoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti.

Na teret im je stavljeno silovanje najmanje deset žena i djevojaka, među kojima su bile i maloljetne osobe, od kojih je jedna od posljedica zlostavljanja preminula, a kod dvije žrtve silovanja je prouzrokovalo prisilnu trudnoću i porod.

Od posljedica zlostavljanja je, prema Tužilaštvu, najmanje 21 zatvorenik preminuo, a peterica su prisilno odvedena u nepoznatom pravcu, te im se od tada gubi svaki trag i njihova tijela do danas nisu pronađena.

Rudaka optužnica tereti da je u svojstvu stražara u Trnopolju tokom juna 1992. s nepoznatim vojnikom mučio, te nanosio povrede i fizičke i psihičke patnje jednom od zatočenika.

Zajedno s njima bio je optužen i Dragoja Čavić, ali je Sud BiH obustavio postupak protiv njega "iz razloga povlačenja optužnice Tužilaštva BiH u odnosu na osumnjičenog Čavića".

Ranije su Puhalić, Škrbić i Damjanović negirali krivicu za zločine počinjene u prijedorskim logorima.

Osim Rudaka, u bjekstvu se nalazi i optuženi Šaponja, kojem je Sud BiH odredio pritvor i naredio da se za njim raspiše potjernica, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.