open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo NS
Naša stranka kontra NiP-ovog Zvizdića: Prvo otvaranje pregovora sa EU-om pa tek onda razgovori o Izbornom zakonu
Do odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom u martu, Naša stranka zahtijeva od koalicionih partnera na državnom nivou prvenstveno usvajanje evropskih zakona, počevši sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa.
05.02.2024. u 21:15
get url
text

To je zaključak koji je jednoglasno usvojen na sjednici Predsjedništva te stranke održane u Sarajevu, na kojoj su razmatrane političke aktuelnosti, uz poruku da je potrebno prvo otvaranje pregovora sa EU, pa tek onda razgovori o Izbornom zakonu.

- Kako bismo razmatrali bilo koji od prijedloga ili zahtjeva stranaka koje čine državnu koaliciju, prije svega po hitnom postupku moramo usvojiti Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji u potpunosti ispunjava EU kriterije. Ne smijemo si priuštiti da gubimo vrijeme, fokus mora biti na usvajanju evropskih zakona - poručuju iz Naše stranke.

U ovim krucijalnim trenucima za BiH, kako ističu, žele učiniti sve kako bi u martu otvorili pregovore sa EU-om, i ponuditi evropsku perspektivu svim građanima BiH.

- Podsjećamo naše kolege da i velika većina njihovih birača insistira na EU putu BiH. Vrijeme je da taj put trasiramo - saopćeno je iz Naše stranke.

VEZANI TEKST - Zvizdić: O'Brien s pravom kritikovao odlazak "Trojke" u Laktaše; pozvao Schmidta da nameće ako se vladajući ne dogovore

Istovremeno, Denis Zvizdić (NiP), zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, danas je u emisiji N1 na pitanje hoće li se "Trojka" (SDP, NiP i Naša stranka) dogovoriti sa partnerima oko tehničkih izmjena Izbornog zakona, odgovorio je da "Trojka" ima šansu da se dogovori do kraja februara da se podrže one izmjene Izbornog zakona koje će izbore učiniti transparentnim i poštenim.

- To su samo izmjene koje se tiču integriteta izbornog procesa. "Trojka" ima dvije varijante u narednih mjesec dana; da se dogovore i podrže ona rješenja koja će izborni proces učiniti maksimalno transparentnim ili ako to ne uradi onda će doći do "nametanja" takvog zakona. Pozivam (visokog predstavnika Christiana) Schmidta, ako to koaliciona vlast ne uradi do početka marta, da on to uradi u skladu sa svojim ovlastima. U ovome trenutku najvažnija stvar je izbore učiniti poštenim, a onda ćemo u nastavku govoriti o detaljima - dodao je Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.