open-navfaktor-logo
search
200 KM mjesečno
Nastavlja se sufinansiranje boravka 450 djece u predškolskim ustanovama u KS
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić danas je potpisao ugovore sa predškolskim ustanovama o nastavku sufinansiranja boravka oko 450 djece u ovim ustanovama, a koje su ranije bile u programu sufinansiranja u školskoj 2019/2020. godini.
22.09.2020. u 13:55
get url
text

Radi se o 21 privatnoj predškolskoj ustanovi, koje se vode u Registru predškolskih ustanova Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

- Odlučili smo da finansiramo svu djecu koja su i ranije primala taj novac, ali i djecu koja se nalaze na listi čekanja ove godine - rekao je ministar Krivić. Poručio je kako Ministarstvo uporedo provodi aktivnosti kako bi se ovaj problem sistemski riješio.

Vlada Kantona Sarajevo će u školskoj 2020/2021. godini, na prijedlog Ministarstva, finansirati boravak u privatnim vrtićima za svu djecu za koju je to učinjeno i prošle godine.

- Eliminisali smo i listu čekanja Javne ustanove Djeca Sarajeva u Kantonu Sarajevo što podrazumijeva da se iz Budžeta KS za svako dijete, u ovoj školskoj godini, osiguravaju finansijska sredstva u visini od 200 KM za subvenciju boravka u predškolskim ustanovama. Na listi čekanja je ove godine bilo čak oko 1.500 djece, ali je Vlada učinila dodatne napore i u vrijeme pandemije, kada su na snazi mjere ušteda i kada se spašavaju radna mjesta, i uspjeli smo sakupiti dovoljno sredstava da finansiramo rješavanje ovog problema - naglasio je ministar Krivić.

Ukupno će za subvencije boravka djece u vrtićima iz budžeta biti izdvojeno 1.000.000 KM.

Najavljeno je da će naredne sedmice ministar potpisati ugovore i s predstavnicima privatnih predškolskih ustanova za program sufinansiranja u školskoj 2020/2021.godini, s obzirom na to da se u petak završava rok za podnošenje prijava.

Navedeno je kako roditelji, odnosno staratelji, djece koja se nalaze na Listi čekanja mogu aplicirati samo u jednu od predškolskih ustanova koje su ispunile uvjete po Javnom pozivu Ministarstva.

Predstavnici ustanova s kojima je ministar danas potpisao ugovore su: Amel i Nur, Bi-lingual Nursery School, Behar, Palčić, BH Centar, Dječiji vrtić Sveta Obitelj, Pony, Richmond Park International Pre-School, Dječiji vrtić Srce, Bonum, Hokus-Pokus, Osmijeh, Kids Land, Kid IUS, Vrtić Bombon, Ću-Ću, Cvrčak, Akademija radosti, Maarif Kindergarden, Discover me Academy i Waldorfski vrtić Kolibica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.