open-navfaktor-logo
search
Zijad Mutap i drugi
Nastavljeno suđenje u predmetu Dženan Memić, svjedočila i Arijana Memić
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (rođenoj Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, optuženim u predmetu "Dženan Memić".
23.12.2021. u 14:14
get url
text

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optuženim stavlja na teret da su kao članovi organizirane grupe, koju je navodno, zajedno sa nepoznatom osobom, formirao Zijad Mutap, a ostali postali njeni članovi, prikrivali dokaze o počiniocu i načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio povrede u Velikoj Aleji na Ilidži, usljed kojih je preminuo sedam dana kasnije u KCUS-u.

Na današnjem ročištu svjedočila je Arijana Memić, sestra stradalog mladića Dženana Memića, te Nedžad Hrvat, pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji je sa kolegom bio prvi na mjestu događaja u Velikoj Aleji, te policajac Velibor Ristivojević, koji je također s kolegom bio na mjestu događaja.

VEZANI TEKST - Advokati optuženih u predmetu Dženan Memić nisu imali pitanja za Muriza Memića

Arijana Memić je ispričala da se tu večer, 8. februara, spremala da izađe, a da joj je Dženan rekao da neće nigdje ići i da nešto nije dobro. Ona se vratila kući oko 22 sata navečer i legla, a njena majka joj je došla u sobu između 22.30 i 23 sata i pitala da li se čula sa Dženanom, i da je izgleda imao udes. Ispričala je da je nazvala prvo Dženana, i da joj se nije javio, te da ga je zvala još par puta. Kasnije je na pitanja tužioca dopunila da je telefon bio kod Zijada i da joj je bilo čudno što se onda nije javio.

Dodala je da je tu večer zvala redom, te da je nazvala i Alisu Mutap da pita zna li ona išta. Ispričala je da joj se na Alisin telefon javio muškarac, a kasnije je saznala da je to bio Alisin otac Zijad Mutap, koji joj je rekao da Dženana vozi Hitna, te da je na njeno pitanje odgovorio da nije dobro.

Njen otac i rođak otišli su na Klinički centar, odakle joj se rođak javio i rekao da Dženana moraju operisati. Nakon toga su ona i majka otišle na Klinički centar.

Prema njenom svjedočenju, u KUM-u je bio i Zijad Mutap, dok je Alisa s majkom bila vjerovatno na pregledu. Mutap joj je na pitanje šta se desilo odgovorio da ništa ne zna.

- Čudno mi je da je rekao da ništa ne zna, a kasnije sam saznala da je bio na mjestu događaja – dodala je Arijana.

Ispričala je kako je Alisina majka izvela Alisu u kolicima, da je bila pokrivena dekom, bez hlača, da su joj patike bile blatnjave, da je imala svijetli džemper na kojem je bila krv, kao i da je imala mrežu na glavi i tufer, okovratnik, da je bila raščupana. Arijana Memić je dodala i da je trag krvi na Alisinom džemperu išao ukoso od ramena prema prsima, da ispod njega nije bilo ničega, a iznad su bile kapljice krvi.

- Prišla sam joj i pitala šta se desilo, rekla je da ne zna. Pitala sam je kako je moguće da niste čuli vozilo. Odgovorila je da ne zna. Njena majka Esma je rekla "ma sigurno su to ili cigani" – kazala je Arijana.

Alisa je, dodala je Arijana, pitala ko će joj javiti kako je Dženan.

VEZANI TEKST - Slučaj "Memić" - Tužilaštvo: Dokazat ćemo krivnju Mutapa i ostalih; odbrana: Ovaj proces je "najveća sramota bh. pravosuđa"

- Sad kad se prisjetim, to je više ličilo na predstavu. Alisa je rekla da je ostavila torbu i novčanik u gepeku. Pitala je ko će mi to vratiti. Dok traje operacija, Alisi je bilo do te torbe – rekla je Arijana.

Ispričala je da je Alisa nazvala oko 5 sati ujutro i pitala kako je Dženan, a da je opet na pitanje kako je moguće da nisu čuli auto odgovorila da ne zna.

- Ispričala mi je par verzija. Da je došla svijesti u kolima Hitne pomoći i da je pitala gdje je Dženan. Nakon toga je rekla da se jedino sjeća da se okrenula ka Dženanu, da je on izbuljio oči i čudno je pogledao, kao da je ona monstrum. Pa je rekla da su ih našli u jarku s iste strane – rekla je Arijana Memić.

Kazala je da su se čule telefonom nekoliko puta dok je Dženan bio u bolnici, i da joj je u tih nekoliko dana Alisa ispričala prvo da su ih našli u jarku s iste strane, pa onda da je ona nađena s jedne, a Dženan s druge strane.

Arijana je svjedočila da Dženan nije planirao izaći, te da joj ne liči na njega da je on navaljivao da on i Alisa šetaju u Velikoj aleji, kako joj je Alisa rekla, jer Dženan nije volio šetati.

Kazala je da je otac Muriz Memić stavio zabranu na posjete. Arijana je ispričala i da ju je Alisa jedan dan pitala "šta je to Dženan danas mumljao", te da ju je povrijedila ta riječ i da nikada nisu dobili ni trunke saosjećanja od Alise.

Arijana je ispričala i da su jedan dan kod njih došli Zijad Mutap i Esma Mutap, a da su rekli da je Alisa otišla posjetiti Dženana i da će kasnije doći.

- Ja i majka smo plakale, a Alisa se češka po ruci i govori "šta vam je ba, bit će on dobro". Njena majka Esma je rekla da ih nije udarilo auto. Rekla je "to je njih neko napao" – kazala je Arijana.

Kada su Zijad, Esma i Alisa krenuli kući, ispratio ih je Muriz Memić, koji je, kako je ispričala Arijana, rekao "kako Alisa ima vrtoglavicu, kako se saže da zaveže pertle, nije njoj ništa".

Ispričala je da su 15. februara između 6 i 7 sati ujutro iz bolnice javili da je Dženan preminuo.

Kazala je i da su po savjetu rodice iz Austrije napravili Facebook stranicu Pravda za Dženana kako bi im javnost pomogla i da su tu dobijali razne informacije, a jedna od njih je bila od Alisine poznanice koja je ispričala da je vidjela Alisu i Dženana kako šetaju i da misli da su se svađali, a da su čuli i tupe udarce i neki vrisak.

Arijana je na pitanja tužioca odgovorila i da su Dženan i Alisa vezu počeli 13. decembra 2015. godine i da je Alisa s rodicom došla kod njih slaviti Novu godinu, kada je Dženan rekao Arijani kroz smijeh da će ostati bez brata.

- Rekao je da je Alisa dobila prijeteću poruku: "Ovo će ti biti najkraća veza, likvidirat ćemo ti momka" – dodala je Arijana, te odgovorila da joj je Dženan nakon nekoliko dana rekao da je Alisa to riješila. Arijana je rekla i da se Dženan bio pogubio tokom tih mjesec dana veze.

Odbrana optuženih nije imala pitanja za Arijanu Memić, ocijenivši da se radi o posrednim saznanjima i zaključcima.

VEZANI TEKST - Memić: Bit ću prvi svjedok na suđenju, kriminalci uvijek kažu da nisu krivi

Nakon Arijane Memić svjedočio je Nedžad Hrvat, pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji je ispričao da je radio u patrolnoj djelatnosti i da su obilazili određene objekte, a tu večer su krenuli obići Kuvajtsku rezidenciju kada im je ispred vozila, koje je vozio njegov kolega, u Velikoj aleji iza drveta s lijeve strane izašla djevojka, mahala, gestikulirala da stanu.

- Kolega je polako prišao, spustio staklo, pitao šta se desilo. Ona je rekla "pomozite, udarilo nas je auto velikom brzinom". Vidio sam da je bila krvava – dodao je Hrvat.

Otvorio je gepek gdje je Alisa sjela i tu je bila dok nije došla Hitna pomoć. Ispričao je da je on pozvao šefa i rekao mu da treba Hitna. Kazao je i da su odmah vidjeli i mladića kako leži na zemlji s lijeve strane, te da je Dženanu prišao njegov kolega, dok je on bio sa Alisom.

Hrvat je svjedočio da je Alisa bila u lošem stanju, da je gledala čudno i da je imao osjećaj da će se onesvijestiti. Kako bi bila komunikativna, pitao ju je kako se zove, gdje stanuje i šta radi, na šta mu je znala odgovoriti, a odgovorila mu je i da nema kod sebe dokumente, da joj se torba nalazi u autu od momka koje je parkirano na početku Aleje.

Hrvat je kazao da su Alisa i Dženan imali miris poput alkohola, a da su mu kasnije objasnile kolege da tako zna mirisati krv kada se zgrušava.

Ispričao je i da su na mjestu događaja vidjeli tragove krvi, stakla i neki komadić-dva zelene boje.

- U jednom momentu sam prišao Dženanu. Ležao je više na stomaku, boku. Nisam vidio povrijeđenu stranu glave. Prodrmao sam ga, nije reagirao. Disao je. Nisam smio da ga pomjeram. Računao sam da će Hitna brzo doći, ali dugo smo čekali. Kolega je rekao da nije dobro, promijenio je disanje, kao da je krkljao – dodao je Hrvat.

Hitnu su, kazao je, čekali oko 20 minuta, a prije Hitne pomoći stigli su policajci MUP-a Kantona Sarajevo.

Svjedočio je i da je Alisa držala dva telefona, da je jedan zazvonio, da misli da je pisalo tata mobitel ili tata eronet, i da ga je dala policajcu zamolivši ga da se javi.

Rekao je i da je stigao i Alisin otac Zijad Mutap, a da mu je bilo čudno da nije prišao svom djetetu i samo je mahao rukama i rekao "kakva je ovo država, meni su ukrali tri auta".

Prvo vozilo Hitne pomoći koje je stiglo odvezlo je Dženana, a drugo Alisu.

Na pitanje Kadrije Kolića, advokata Josipa Barića, Hrvat je odgovorio da je Alisi iz glave lila krv, da su njegove čizme i hlače bile natopljene krvlju, a bilo je i na službenom autu, ali i da tužitelj nije izdao naređenje da se izuzme ta krvava njegova odjeća ni da se fotografiše dio auta na kojem je bila krv.

VEZANI TEKST - Slučaj Memić: Pretreseni objekti Budnje i Kovačevića, oglasilo se i Tužilaštvo BiH

Svjedok Velibor Ristivojević, policajac, bio je sa kolegom u smjeni kada je rukovodilac smjene oko 22.45 sati obavijestio o saobraćajnoj nesreći u Aleji, gdje su vidjeli dva službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, djevojku i povrijeđenog mladića. Ispričao je da je obavio razgovor sa Alisom koja je rekla da ih je udarilo vozilo velikom brzinom, ali da od nje nije mogao dobiti nikakvu drugu informaciju u smislu gdje je vozilo otišlo, koje je boje. Od nje je, dodao je, uzeo kompletne podatke o njoj i Dženanu, bila je svjesna i komunikativna. Odgovorio je i da je izgledala normalno i nije bila uzrujana.

Nije je pitao za dokumente jer mu je, kazao je, bilo bitno da se ubrza Hitna i transportuje momka. Svjedočio je da je Alisi zazvonio telefon i da ga je dala njemu i zamolila da njenom ocu kaže šta je bilo. Zijad Mutap je, kazao je Ristivojević, stigao prije Hitne pomoći, koja je došla 5-10 minuta kasnije.

Na pitanje tužioca da li to znači da je Zijad Mutap stigao za dvije minute, odgovorio je da može biti da jeste.

Odgovorio je i da je na Alisinim hlačama vidio i trag od zemlje kao da je neko vukao po zemlji.

Mjesto događaja su, kaže, ogradili, bilo je tragova stakla i krvi, kao i zelenog laka, da nije bilo tragova kočenja, a stigao je i tužilac i istražitelj te pomoćnik komandira Samir Mujagić.

- Došla je informacija da je Alisa imala problema s bivši momkom Mirzom Ploskićem. To je postalo sumnjivo tužiocu. Zatražio je da se uključi Odjeljenje za krvne i seksualne delikte – rekao je Ristivojević.

Kazao je da se tu večer tražio Ploskić, a na pitanje Nine Kisić, advokatice Zijada Mutapa i Alise Ramić, dogovorio je da njemu nije lično poznato da je Mujagiću naređeno da utvrdi koje vozilo koristi Ploskić.

Suđenje će biti nastavljeno 30. decembra, za kada je Tužilaštvo BiH najavilo ispitivanje četiri svjedoka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.