open-navfaktor-logo
search
Detalji iz sudnice
Slučaj "Memić" - Tužilaštvo: Dokazat ćemo krivnju Mutapa i ostalih; odbrana: Ovaj proces je "najveća sramota bh. pravosuđa"
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrana optuženih danas je u Sudu Bosne i Hercegovine počelo suđenje u predmetu Dženan Memić, protiv optuženih Zijada Mutapa, Alise Ramić (rođeno Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.
07.10.2021. u 12:58
get url
text

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na teret im stavlja da su kao članovi organizirane grupe, koju je navodno, zajedno sa nepoznatom osobom, formirao Zijad Mutap, a ostali postali njeni članovi, prikrivali dokaze o počiniocu i načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio povrede u Velikoj Aleji na Ilidži, usljed kojih je preminuo sedam dana kasnije u KCUS-u.

Tužilac Dubravko Čampara na početku ročišta pročitao je optužnicu, prema kojoj je Zijad Mutap, kao prvooptuženi, nakon što je organizirao grupu za organizirani kriminal "u više navrata sa ostalim optuženim ostvarivao kontakte", te da su oni "neovlašteno, bez naredbe suda, izuzimali snimke videonadzora, fingirali dokaze koji to nisu, uništavali dokaze, a sve kako bi prikrili način na koji je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede".

Detalji iz optužnice

Policajcu Hasanu Dupovcu, tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS, Tužilaštvo stavlja na teret da je, zajedno sa Zijadom Mutapom, koji mu je dao njegov broj, ostvario kontakt za zaštićenim svjedokom M10 i Edvinom Avdićem, sa kojim se našao i nudio im novac kako bi pronašli zeleni "renault clio", koji su oni dovezli na Ilidžu, nakon čega su ga preuzeli pripadnici MUP-a KS, nakon čega je to vozilo vještačeno, a prema tvrdnjama Tužilaštva BiH "kako bi bilo predstavljeno kao dokaz iako to nije".

Dupovca također terete da je bez naredbe suda zatražio videonadzor sa kuće Šerifa Konjevića, te "naložio Tariku Hošiću koji je bio zadužen za osiguranje da mu dio snimka koji je pregledao i izdvojio snimi na USB stik, koji je on pohranio na nepoznato mjesto". Također ga terete da je, bez naredbe suda, kontaktirao Vahidina Memića, koji je radio na osiguranju Kuvajtske rezidencije i od njega tražio da mu dostavi snimak, po koji je poslao policajku Sanelu Hasanbegović i koji je također, po tvrdnjama tužilaca, "pohranio na nepoznatu lokaciju". Također ga terete da je u prostorijama MUP-a KS "uzeo plavu kovertu sa komadićima stakla i bacio je u smeće".

Alisu Mutap terete da je, kao jedini očevidac događaja, "iako su joj poznate okolnosti pod kojima je Dženan Memić zadobio povrede i koje je dužna bila iznijeti, to prikrila, stvarajući privid da se ne sjeća, iako suprotno proizilazi iz nalaza vještačenja i medicinske dokumentacije".

Josipa Barića terete da je "s ciljem prikrivanja stvarnih počinilaca i načina stradanja Dženana Memića, kritične večeri došao u KCUS, gdje je razgovarao sa Zijadom Mutapom, kojeg poznaje dugi niz godina, te iako ga tužilac nije ovlastio, sa Alisom Mutap obavio razgovor", kao i da je "svjesno propustio da izuzme njen krvavi džemper".

Muamera Ožegovića terete da je, kao recepcioner u hotelu Crystal na Ilidži, namjerno obrisao snimke videonadzora za koje je prilikom dolaska policajaca utvrđeno da postoje, a nakon što je nestalo struje, više ih nije bilo.

Nakon čitanja optužnice predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Branko Perić pitao je optužene da li su razumjeli šta im se stavlja na teret, na što su svi odgovorili potvrdno.

- Ja jesam razumio šta piše u optužnici, ali inkriminacije koje mi se stavljaju na teret nikad neću razumjeti - kazao je Hasan Dupovac.

Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da će Tužilaštvo, nakon što izvede sve dokaze, "van svake razumne sumnje dokazati da su optuženi počinili krivično-pravne radnje koje im se stavljaju na teret". Najavio je da Tužilaštvo namjerava saslušati 88 svjedoka, od čega je 15 zaštićenih, te priložiti 166 materijalnih dokaza.

Kazao je kako će zaštićeni svjedoci potvrditi da je trećeoptuženi izuzimao snimke videonadzora, za koje je sud tek nakon mjesec i po dostavio naredbu, da je jedan od svjedoka "sjedio i vidio kad je iz spisa uzeo komade stakla i bacio ih u smeće", te da će "zaštićeni svjedok potvrditi da je po svaku cijenu tražio da se vozilo "renault clio" pronađe i doveze kod mesnice Brajlović na Ilidži", te im je rekao "da za pronalazak vozila mogu uraditi sve, osim počiniti ubistvo".

Hasanspahić je istakao i "tešku poziciju oštećenog, koji od 2016. godine nastoji da sazna na koji je način stradao Dženan Memić", te da "nakon pet godina imamo oslobađajuću presudu za lica i djelo koje je po svemu sasvim suprotno od onog što se izgleda desilo".

"Bit ćete neprijatno iznenađeni"

Nina Kisić, advokatica Zijada Mutapa i Alise Ramić, kazala je da će iznijeti uvodnu riječ "isključivo zbog Sudskog vijeća koje se u ovom slučaju nalazi u jako nezahvalnom položaju".

Kazala je da Tužilaštvo u optužnici uopće nije predvidjelo dokaze koje je prikupila odbrana, a koji idu u prilog odbrane optuženih, iako je po zakonu to dužno, te da su primijenili krajnje selektivan pristup u predlaganju dokaza. Također je istaknula da se optuženima na teret stavlja protivpravno postupanje, koje više ne postoji u Krivičnom zakonu FBiH i na čijem mjestu je sada krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

- Također, stavlja im se na teret pomoć počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, a da se nigdje ne spominje kojem počiniocu i nakon kojeg krivičnog djela - kazala je Kisić, te dodala da je odbrana nakon što je vidjela dokaze utvrdila da se radi o svjedocima "kako je neka osoba rekla da je vidjela da je kazala", te da se radi o "nekredibilnim svjedocima koji govore o saznanjima iz treće ruke, dok su ostali dokazi irelevantni".

- Možemo vam obećati da ćete biti neprijatno iznenađeni. Sad tvrdim, da kolega i ja ne iznesemo nijedan dokaz, ne postavimo nijedno pitanje, ni jedan prigovor, da smo odmah danas spremni da iznesemo završnu riječ u ovom predmetu - kazala je Kisić.

Advokat Hasana Dupovca Ermin Gačanović je kazao kako će se Sudsko vijeće tokom dokaznog postupka "uvjeriti u intenzitet apsurda koji je Tužilaštvo BiH unijelo u praksu". Kazao je da je u fazi pribavljanja dokaza kojim će pokazati Sudskom vijeću "kako je ovaj predmet nastao, kako je našao put do Tužilaštva i šta je imao za stvarni cilj".

{$galerijaFotografija}

- Vi ste čuli za zeleni "clio" kao dokaz i kako je navodno podmetnut. Ko je onda podmetnuo zeleni "VW" koji je bio predmet optužnice pred Kantonalnim sudom. Tužilaštvo navodi da je Dupovac navodno izuzeo videonadzor, a da je naredba naknadno došla, ali Tužilaštvo nije navelo zašto. Sud nije izdao zakonitu naredbu, pa je ona vraćena. Razlozi su sudskog, a ne policijskog postupanja. Tužilaštvo o tome nije reklo ni riječ - podvukao je Gačanović.

Dodao je i da se njegovom branjeniku "na teret stavlja da je nešto skrio, a to je korišteno kao dokaz u krivičnom postupku pred Kantonalnim sudom".

- Ne mogu vjerovati da se sa ovakvom optužnicom nalazimo danas u sudnici. Nakon što se završi ovaj proces, bit će to najveće razočarenje koje je pravosuđe u BiH ikad vidjelo - rekao je Gačanović.

Kadrija Kolić, koji zastupa optuženog Josipa Barića, osporavao je nadležnost Suda BiH u ovom predmetu, budući da im se na teret stavljaju krivična djela iz Krivičnog zakona FBiH. Kazao je i da je ova optužnica "najveća sramota bh. pravosuđa", te da "ne postoji predmet u kojem je Tužilaštvo više manipuliralo činjenicama i osjećanjima nego što je to u ovom predmetu".

- Mi ovdje imamo pet oštećenih, a to je ovih pet ljudi koji su ovdje optuženi - rekao je Kolić.

Govoreći o svjedocima koje Tužilaštvo navodi naveo je primjer "zaštićenog svjedoka koji se kritične večeri nalazio iza objekta Spajalica na Ilidži, sa kojeg se fizički ne vidi mjesto gdje se sve odigralo, koji kaže da je čuo da je nešto lupilo, ali ne zna kojeg dana".

- I takav svjedok je u predmetu o kojem bruji bh. i svjetska javnost - rekao je Kolić.

Također je naveo kako Tužilaštvo BiH kao dokaz ne navodi istragu koju je protiv policajaca provelo Tužilaštvo KS, kao ni odluku Federalnog tužilaštva koje je provelo nadzor nad tom istragom.

Kolić: Istražite ko je Ištvanu Bodalu nudio novac

- Odgovorno tvrdim da u bh. pravosuđu ne postoji više istražen predmet. U ovom prdmetu vještačio je najveći regionalni ekspert u oblasti saobraćaja prof. Ištvan Bodalo, doduše bez naredbe Suda, ali to je greška Suda. On je rekao da su mu nuđene pare da promijeni zaključak i o tome je dao iskaz u Tužilaštvu u Novom Sadu. Tužilaštvo BiH ne istražuje ko je davao novac vještaku da promijeni nalaz, ali istražuje policajca koji nije izuzeo krvavu majicu - kazao je Kolić, te dodao da je "Tužilaštvo BiH predložilo veliki broj svjedoka kako bi prikrilo fingiranje koje su oni vršili, a ne optuženi kojima je to stavljeno na teret".

Advokati Muamera Ožegovića Selman Zijadić i Edin Šećerbegović nisu iznosili uvodne riječi, ali su se pridružili svemu što su iznijeli advokati ostalih optuženih, a što se odnosi na njihovog branjenika.

Nakon uvodnih riječi, razmatrane su mjere zabrane pod kojima se nalaze optuženi, te je Tužilaštvo od Suda zatražilo da sve ranije određene mjere ostanu na snazi. U prilog tome, tužilac Hasanspahić je danas iznio informaciju da su jednom od zaštićenih svjedoka u ovom predmetu nanesene teške tjelesne povrede, te da se trenutno vodi istraga da li je to povezano sa ovim slučajem.

Sudiju Perića zanimalo je šta je cilj zabrane kretanja optuženih, na što je tužilac uopćeno odgovorio da je cilj "sprečavanje utjecaja na svjedoke".

Na ovo je reagirao advokat Goran Dragović, koji je kazao da je on i ranije spominjao kako Tužilaštvo ima "modus operandi", odnosno da pred svaki ulazak u sudnicu u ovom predmetu Tužilaštvo saopći jednu spektakularnu informaciju, pa "tako danas imamo informaciju da je neko napadnut, ali se za to ne nude nikakvi dokazi", dok su u odnosu na njegove tvrdnje, kako je naveo, Sudu dostavljeni dokazi.

- Također, tužilac kaže da i dalje vodi istragu, što je za nas šokantno - kazao je Dragović, te dodao da odbrana nije imala uvid u cjelokupan spis, te da su "prvo poluvrijeme igrali sa povezom na očima, a izgleda da će to biti nastavljeno u ovoj fazi".

Sudija Perić je na kraju kazao da zabrinjava činjenica da Tužilaštvo i dalje, nakon podizanja optužnice, vodi istragu u ovom slučaju, kazavši da "nije dobro da se nešto cijepa na više predmeta, te da može doći do apsurdnih situacija".

Naredno ročište zakazano je za 14. oktobar, kada će biti raspravljano o nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine, te će, kao prvi svjedok Tužilaštva BiH biti saslušan Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića.

Pogledajte šta su nakon ročišta izjavili Arijana i Muriz Memić, te advokat Goran Dragović. 

Slučaj Memić, Sud BiH, 07.10.2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.