open-navfaktor-logo
search
Imenovanje novih generala
NATO i EUFOR traže hitan sastanak: Bećirovićev šef kabineta Kožljak preuzeo mjesto vrhovnog komandanta OSBiH!?
Umjesto hitnog sastanka o imenovanju novih generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su ponovo prošle sedmice od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražili komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGah i komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer, šef kabineta Denisa Bećirovića dao je sebi za pravo da potpuno neovlašteno "postrojava" generale Oružanih snaga BiH i saziva ih na konsultacije, nezvanične su informacije Faktora. 
14.07.2023. u 11:37
get url
text

VEZANI TEKST - Generali 15 mjeseci ilegalno rukovode OS: Ko u Predsjedništvu BiH opstruira imenovanja novih i ruši sistem odbrane

Poziv Alije Kožljaka na konsultacije odbio je ministar odbrane BiH Zukan Helez, dok su generali Senad Mašović, Gojko Knežević i Ivica Jerkić prije desetak dana bili u njegovom kabinetu. Helez je, a što smo u nekoliko navrata već i pisali, dostavio Predsjedništvu BiH Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH, nakon čega je trebalo uslijediti imenovanje novih generala, jer je sadašnjima mandat istekao prije 16 mjeseci.

Potom je dostavio novi dopis u kojem je tražio da se hitno na dnevni red sjednice kolektivnog šefa države uvrsti i ova tačka. 

Nakon njegove intervencije, prošlog mjeseca pozvan je da prisustvuje sjednici, ali Predsjedništvo BiH nije razmatralo Plan strukture generalskog kora koji im je uputio prije tri mjeseca. Željka Cvijanović i Željko Komšić su bili za razmatranje Plana i njegovo usvajanje.

Međutim, Bećirović je, a nezvanične informacije govore da je to ustvari Kožljakov prijedlog, tražio da se uz Plan dostave i imena za generalske pozicije, što do sada uopće nije bila praksa. Tada je tražio da se dostavi više imena nego što ima pozicija kako bi on eliminacijom odabrao koga želi. 

VEZANI TEKST - Šta za upotrebu OSBiH znači neimenovanje generala, ko je odgovoran u lancu komandovanja

Nikad do sada nije se dogodila ovakva situacija da Predsjedništvo BiH interveniše kada je riječ o Planu strukture generalskog kora i imenima generala koja bi nakon usaglašavanja sa zamjenicima dostavio ministra odbrane BiH, niti su NATO i EUFOR morali intervenirati i upozoravati ih na Zakon o odbrani BiH. 

Bećirovićev šef kabineta Alija Kožljak sada je otišao i korak dalje, te se on stavio u ulogu vrhovnog komandanta OSBiH, iako kao šef kabineta može, vojničkim žargonom rečeno, komandovati samo članovima kabineta - savjetnicima, sekretarici. 

Naši sagovornici koji su aktivno radili na reformi odbrane prije 18 godina kažu nam da Kožljak nema pravo sazivati niti generale niti ministra odbrane. Ono što on može jeste sugerisati Bećiroviću šta da radi, ali se i u tom slučaju mora i dalje držati Zakona o odbrani BiH.

Najnovija Kožljakova ideja, nezvanične su informacije, jeste da on preko Bećirovića imenuje tri generala, a dva da može Helez, što je eklatantan primjer kršenja Zakona o odbrani BiH koji je precizan u svakom segmentu, uključujući i nadležnosti u lancu komandovanja. 

Bećirovića je zbog OSBiH prozvala čak i Cvijanović: 

- Za razliku od brojnih populističkih tema koje delegira, a koje nisu u nadležnosti Predsjedništva BiH, izbjegava one za koje je ova institucija po zakonu zadužena.

Cvijanović je navela da je jedna od tih usvajanje Plana strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH, koja je prošlog mjeseca bila na dnevnom redu sjednice Predsjedništva. Na pitanje Srne zašto se kasni sa usvajanjem Plana strukture generalskog kora, Cvijanović je objasnila da, iako je Ministarstvo odbrane dostavilo Predsjedništvu potpuno usaglašen prijedlog, Bećirović je na sjednici tražio odgađanje izjašnjavanja zbog dodatnih konsultacija, što je ona prihvatila, ali se ubrzo ispostavilo da je riječ o običnoj manipulaciji.

Pojasnila je da je upravo Bećirovićev kabinet u dva navrata proglasio konsultacije neuspješnim zbog nedolaska ministra odbrane Zukana Heleza koji je oba puta pismeno putem obavijestio članove Predsjedništva da je riječ o usaglašenom i jedinstvenom prijedlogu Ministarstva odbrane.

Cvijanović je ukazala da Bećirovićeve opstrukcije predstavljaju ne samo kršenje Zakona o odbrani, na koji se često i, očigledno licemjerno, poziva, već i dodatno urušavanje Oružanih snaga BiH.

Zbog ovakvog ponašanja Bećirovićevog šefa Kabineta, kategorični su Faktorovi sagovornici, usporava se daljnji napredak u reformi odbrane koja je najuspješnija reforma provedena u našoj zemlji. Dešava se to sada ne samo zbog onih koji ne žele ovu zemlju da vide u NATO-u, već očigledno i zbog onih koji ne znaju da rade svoj posao i ne pridržavaju se zakona, a na što je članove Predsjedništva BiH novim dopisom od 6. jula upozorio i NATO i EUFOR. 

VEZANI TEKST - NATO i EUFOR: Generali OSBiH su prekoračili svoje mandate, pozivamo vlasti da imenuju nove

- Vaše ekselencije, Sjeveroatlantski savez (NATO) Sarajevo i komanda EUFOR-a izražavaju poštovanje Predsjedništvu BiH. Podsjećajući na zajedničko pismo NATO-a i EUFOR-a od 26. augusta 2022. godine, a uz napomenu da generali BiH još nisu imenovani, pišemo kako bismo zatražili sastanak sa Predsjedništvom BiH radi rješavanja zakonski propisanih imenovanja. 

Još jednom ističemo ovaj važni zahtjev imajući na umu da dugo kašnjenje u imenovanju novog generalskog kora ne doprinosi na pozitivan način integritetu odbrambenog sistema BiH. 

Prema našem mišljenju, pravovremeno imenovanje generala svake četiri godine, u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, istinski je odraz vladavine prava. Zakon sadrži jasan i obavezan sistem ograničenih mandata, procedure imenovanja i potvrđivanja, te naknadnog penzionisanja ili unaprijeđenja. Naše osoblje će vas kontaktirati radi koordinacije ovog hitnog zahtjeva za sastanak - navodi se u dopisu koji potpisuju komandantica NATO-a u BiH i komandant EUFOR-a.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.