open-navfaktor-logo
search
Buk Bijela
Ne mogu o detaljima: Komisija za koncesije BiH počela rješavati spor zbog hidroelektrana na Drini
Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine počela je raditi na rješavanju spora između BiH i bh. entiteta Republika Srpska, koji je nastao zbog gradnje hidroelektrana na Drini mimo države BiH, ali je neizvjesno kada će i na koji će način spor biti okončan.
27.09.2021. u 20:52
get url
text

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 16. jula donio odluku kojom je zadužio Komisiju za koncesije BiH da riješi spor u roku od tri mjeseca.

- Komisija je krenula sa radom. I pokušat ćemo naći rješenje. Ali rano je govoriti u kojem pravcu će to sve ići – rekao je kratko Milomir Amović, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH.

VEZANI TEKST - Ustavni sud odlučio o hidroelektrani na Drini: Sad je sve na Komisiji za koncesije BiH

Na rješavanju spora rade četiri člana Komisije za koncesije BiH i tri člana Komisije za koncesije RS-a.

Amović je dodao da očekuje da će odluku donijeti do kraja oktobra, a o detaljima nije mogao govoriti.

Mato Tadić, predsjednik Ustavnog suda BiH, istakao je prije nekoliko dana da vrlo brzo očekuju povratnu informaciju od Komisije za koncesije BiH, a potom će Ustavni sud BiH nastaviti raditi po ovom predmetu.

Spor između Bosne i Hercegovine i entiteta RS je nastao jer su institucije RS-a mimo institucija države donijele odluke o dodjeli koncesija u projektu izgradnje hidroelektrana na Drini, u kojem učestvuju susjedna Srbija i bh. entitet RS.

Planirana je serija od tri hidroelektrane na gornjoj Drini: HE Buk Bijela, HE Foča i HE Paunci, zbog čega je osnovano zajedničko preduzeće Gornja Drina u vlasništvu Elektroprivrede RS-a (49 posto) i Elektroprivrede Srbije (51 posto). Premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić su sredinom maja ove godine položili u Foči kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti ovakvog ponašanja RS-a su Ustavnom sudu BiH uputila 24 zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Tada je zatraženo i donošenje privremene odluke kojom bi Ustavni sud zabranio primjenu osporenih akata, a time i izgradnje. No privremena odluka nije donesena upravo jer spor nije konačno riješen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.