open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Nema školskih klupa: Učenici šestih razreda sjedili u stolicama za prvačiće
Učenici šestih razreda Osnovne škole Čengić Vila I zbog nedostatka kabineta i školskih klupa nastavu slušaju u stolicama prvačića.
14.03.2022. u 22:02
get url
text

Potvrdila je to ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović odgovarajući na inicijativu zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Harisa Plehe.

Pleho je uputio inicijativu Skupštini KS i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo kojom je tražio da se osiguraju sredstva u iznosu od 12.000 maraka za kupovinu klupa i stolica u za ovu školu.

- Zbog manjka prostora na broj đaka koji pohađaju ovu školu nužno je bilo organizovati nastavu u međusmjeni za šeste razrede. Kako je zabranjeno da učenici imaju nastavu u kabinetima određenih predmeta, primorani su da sjede na stolicama i klupama koje su za predškolski uzrast i uzrast prvačića. Shodno navedenom molio bih realizaciju inicijative u što kraćem roku – naveo je Pleho.

VEZANI TEKST - U kakvim uvjetima borave učenici: Besplatni higijenski ulošci da, ali prvo sapun i toalet papir

Ministrica Hota-Muminović je kazala kako je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona 19. oktobra 2021. godine primilo molbu Javne ustanove Osnovna škola Čengić Vila I za nabavku učeničkih klupa.

- Zbog prostornih kapaciteta, poštivanja epidemioloških mjera, učenici šestih razreda u drugoj smjeni koriste kabinete u kojima su smješteni učenici prvih razreda u prvoj smjeni. Učeničke klupe u tri nastavna kabineta prilagođena su po visini uzrastu učenika prvih razreda, tako da je praćenje odgojno-obrazovnog procesa učenicima šestih razreda otežano – navela je Hota-Muminović, te dodala:

- Uzimajući to u u obzir Ministarstvo je u okviru planiranja budžeta za 2022 godinu od Javne ustanove Osnovna škola Čengić Vila I zatražilo da dostave fiskalnu procjenu za tu namjenu Sektoru za ekonomske poslove i poduzelo je aktivnosti nabavke učeničkih klupa koja je uspješno realizirana u saradnji sa JU Željeznički školski centar Sarajevo.

S obzirom na to da su djeca danima bila bez adekvatnih stolica za rad koje predstavljaju elementarne stvari za odvijanje nastave, postavlja se pitanje zašto premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto učenicima ne omogući osnovne stvari za odvijanje nastave poput stolova, stolica, tabli, kreda, higijenskih potrepština kada slavodobitno najavljuje borbu protiv menstrualnog siromaštva, a da učenici nemaju na čemu ni sjediti kada dođu u školu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.