open-navfaktor-logo
search
Zašto ne rade
Nema šta nema: U reciklomatima kokice, kovanice, granje...
Reciklomati koje je prošle godine granima Bosne i Hercegovine predstavio Ekograd d.o.o. projekat su čiji je cilj  svrha očuvanje životne sredine te animiranje i edukacija građana o važnosti njihovog ličnog odnosa prema okruženju u kojem živimo. 
29.09.2023. u 21:21
get url
text

Projekat je od većine građana, medija i šire javnosti dočekan sa iznimnim oduševljenjem jer riješava veliki problem otpadnih ambalaža uglavnom flaša koje svakodnevno susrećemo u našem okolišu.

Međutim, radi zloupotrebe rukovanja reciklomatima, na način da se ne poštuju uputstva korištenja dolazi do zastoja u njihovom radu.

Ekipe zadužene za pražnjenje reciklomata, tj. njihovo mehaničko i softversko održavanje nerijetko nailaze na problem obustave njihovog rada izazvanim zloupotrebom njihovog korištenja od pojedinaca.

- Pojedinci koriste reciklomat kao otpadni kontejner te u njega odlažu nepredviđen otpad. Ovakvo rukovanje reciklomatima izaziva njihov zastoj, te trajno ugrožava njihov dalji rad, izaziva dodatni napor ekipa da ih isprazni i ponovo stavi u funkciju, na koncu onemogućava savjesnim korisnicima redovan pristup korištenju reciklomata - kažu iz Ekograda.

{$galerijaFotografija}

Kako su naveli iz ovog preduzeća, iz želje da patritoski pristupe rješavanju golemog problema, te slijede uzor evropskih urbanih sredina, ekograd.ba prvi uvodi i instalira reciklomate na atraktivnim, tj visoko frekventnim lokacijama kako bi bili na usluzi i pri ruci građanima sa jedne strane, te olakšali i ubrzali poslove nadležnim institucijama koje se bave održavanjem čistoće našeg okruženja.

- Iako u projektu nismo imali dovoljnu snažnu podršku institucija BiH, Ekograd i dalje ustrajava u ideji ekološki čiste BiH.

U procesu rada reciklomata najvažniju ulogu imaju korisnici reciklomata tj. građani koji odlažu preporučenu-željenu ambalažu u reciklomate.

Ovim putem apelujemo, educiramo građane koji sve proizvodi mogu biti odloženi u reciklomate a to su:

-  Plastične flaše (prazne)

- Metalne konzerve (prazne)

-  Staklene flaše (prazne)

Apelujemo na građane da prate softverska uputstva korištenja reciklomata i u njih odlažu isključivo otpad koji je preporučen i na reciklomatima naglašen. Time osiguravamo njihov dugotrajan rad i funkcionalnu upotrebljivost za što su predviđeni i instalirani - naveli su iz Ekograda.

Također su apelovali na pojedince da ne otuđuju i ne zloupotrijebljavaju korištenje reciklomata čiji je cilji i svrha čista i zdrava životna sredina za svakog građanina BiH a prije svega za svu našu djecu.

- Svako otuđenje ili uništavanje je kažnjivo. Iskreno se nadamo da ćemo savjesnije pristupiti korištenju reciklomata, jer njihova svrha je od koristi cijeloj zajednici Bosne i Hercegovine - poručili su iz Ekograda.

IMG-d1d01c339802f8d3fae0d132c66fe603-V.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.