open-navfaktor-logo
search
Odgovor
Nešić: Konaković sa Vučićem možda može debatovati ravnopravno o basketu, morat ću ga malo podučiti pravu
Umjesto što drži lekcije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pokazujući zavidnu dozu neznanja, ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Elmedin Konaković bi trebalo da se oglasi povodom gnusnih uvreda svojih sunarodnika na račun pobijene hrvatske djece u Vitezu, rekao je ministar sigurnosti Nenad Nešić.
20.07.2023. u 18:53
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić na sastanku s Dodikom i Porfirijem: Entitet RS nazvao državom

Naglasio je da zna da Konakoviću smetaju tri prsta, simbol svetog trojstva.

- I da bi da nam zabrani da se krstimo s tri prsta, ali nismo čuli da je osudio žaljenje svog sunarodnika Samira Nukića što "nisu pobili više djece'", niti mu smeta Nukićeva fotografija sa zoljom - izjavio je Nešić.

On je izrazio žaljenje što je Konaković od modernog i umjerenog političara ponovo pokazuje lice dobrog đaka Bakira Izetbegovića.

- Pošto je Konaković DIF-ovac, morat ću ga malo podučiti pravu kako se ne bi brukao napadima na predsjednika Srbije zbog sintagme "državni organi Srbije i Republike Srpske". Državni organi su, kolega Konakoviću, čak i općine, kantoni, policija, vatrogasci, pa i Vlada Republike Srpske i njena Narodna skupština. Ustav BiH je prepisani Ustav SAD koje se sastoje od 50 država i jednog distrikta. BiH se sastoji od dva entiteta koja imaju mnogo više državnih prerogativa od saveznih država SAD-a. Zato je BiH, po slovu prepisanog američkog Ustava, sui generis državna zajednica dominantnog konfederalnog karaktera - ističe Nešić i dalje edukuje Konakovića:

- Naše Predsjedništvo BiH, po ugledu na američkog predsjednika, predlaže budžet institucija BiH. Vijeće ministara je pomoćni organ Predsjedništva BiH, kao što je State department pomoćni organ predsjednika SAD-a. PS BiH je dvodoma poput američkog Kongresa i na identičan način usaglašava zakone između domova. Policija i pravosuđe u BiH su također organizovani po ugledu na SAD.

VEZANI TEKST - Konaković poručio Vučiću: Ne postoje državni organi RS-a, (ne)namjerne poruke poput ovih nas vraćaju nazad

Nešić je poručio je Konakoviću da "vidi sa Amerikancima da svoje države više ne zovu državama".

- Moram priznati da me je sramota da jedan DIF-ovac drži lekciju iz ustavnog prava jednom od najboljih studenata Pravnog fakulteta u Beogradu, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Savjetovao bih mu da nađe bolji način da se pravda Bakiru Izetbegoviću jer ovako bruka i sebe i Ministarstvo i BiH. Možda sa predsjednikom Vučićem može debatovati ravnopravno o basketu, ali pokušaji da debatuje o pravu od njega samo prave komičnu figuru. Kolega Konaković ima mnogo većih problema od izjava predsjednika Srbije i kao vrijedan čovjek trebao bi početi čistiti u svom dvorištu. Može krenuti od Nukićevih gnusnih, prijetećih, slika i poruka - zaključio je Nešić, prenosi RTRS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.