open-navfaktor-logo
search
Vlast na nivou BiH
Zajednička komisija pokazala kako funkcionira vladajuća većina: Šta je sve blokirano
Na sjednici su zastupnici iz parlamentrane većine glasali protiv prijedloga kolega iz parlamentarne većine, dakle jedni protiv drugih.
AUTOR: M. R. S.
14.06.2024. u 20:47
get url
text
Partneri u vlasti na nivou BiH
Partneri u vlasti na nivou BiH
Sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosnje i Hercegovine u četvrtak je možda najbolje pokazala kako funkcionira aktuelna vlast na nivou Bosne i Hercegovine, koju čine SNSD, HDZ i Trojka (SDP, NiP i Naša stranka).
Na sjednici su zastupnici iz parlamentarne većine glasali protiv prijedloga kolega iz parlamentarne većine, dakle jedni protiv drugih.
Kako u ovoj komisiji, slično se dešava i na drugom terenu, a ispaštaju građani.
Najvažniji finansijski dokument je budžet, čije usvajanje blokira SNSD. Razlog je što žele više novca za entitet RS pa neusvajanjem budžeta ucjenjuju partnere u vlasti. Bez budžeta nema novih projekata, a nema ni dvije milijarde KM evropskog novca.
SNSD na čelu s Miloradom Dodikom blokira i Program reformi, odnosno ANP, koji se tiče saradnje s NATO-om. Program reformi za 2023. godinu još nije ni u proceduri jer "zateže" SNSD-ovac i zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović koji je u Komisiji za saradnju s NATO-om.
Ministri iz SNSD-a u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine nisu dozvolili ni da državljani Slovenije, Rumunije i Poljske, koji borave na teritoriji BiH, glasaju na izborima za Evropski parlament, čime su im uskratili osnovno građansko pravo. Razlog je osveta za glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici. No na ovu sramotu partneri su reagirali sa nekoliko rečenica na društvenim mrežama.
SNSD odavno blokira i donošenje zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, koji je postavljen kao evropski uvjet.
Nedavno su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine bili protiv i dopuna Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucjama na nivou BIH, koje su predložene radi provedbe presude Ustavnog suda BiH.
U parlamentarnoj proceduri je bila i inicijativa za uvođenje javnog sistema obavještavanja o nestanku djece "Amber alert" na teritoriji BiH. Predložili su je iz Naše stranke, ali su HDZ i SNSD bili protiv.
Ovo su neki od primjera međusobnih "podmetanja" i osveta. Samo u ovoj godini.
A svi zajedno blokiraju donošenje Izbornog zakona BiH koji treba ojačati integritet izbornog procesa i barem na najmanju mjeru svesti prevare, a onda se čude i kritiziraju zašto ih je prije tri mjeseca nametnuo visoki predstavnik u BiH.
Svi zajedno blokiraju i, naprimjer, imenovanje parlamentarnog vojnog povjerenika, kojem mandat istekao prošle godine jer svi imaju svog kandidata.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.