open-navfaktor-logo
search
Uporedio ga sa Kalimerom
Nešić odgovorio Salkiću: U srednjoj školi sam trenirao mačevanje, sablju sam dobio na poklon
Predsjednik DNS-a i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nenad Nešić ocijenio je "smiješnim i neosnovanim" zahtjev potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića da Centralna izborna komisija BiH zabrani spot DNS-a u kojem se prikazuje scena primanja sablje, dok se u pozadini čuje "Marš na Drinu".
03.08.2022. u 12:25
get url
text

Salkić je saopćio da "oni što sa 'Marš na Drinu' i isukanom sabljom u izbore kreću jasno poručuju šta nas čeka u budućnosti ako budemo slabi, podijeljeni i neodlučni".

- Logično bi bilo da Centralna izborna komisija zabrani ovakav spot, kazni stranku i njenog kandidata – naveo je Salkić.

Nešić je odgovorio da se "Marš na Drinu" izvodi širom svijeta, te da ga je snimila i poznata engleska rok grupa "The Shadows".

- Kompozicija je simbol hrabrosti Srba tokom Prvog svjetskog rata kada su se, za razliku od Salkićevih predaka, Srbi borili na strani saveznika i iako malobrojniji izvojevali pobjedu nad superiornom austrougarskom vojskom – istakao je Nešić te poručio da je osporavanje ove srpske koračnice isto kao kada bi se "ljutili na Salkićev izbor muzike".

Predsjednik DNS-a je poručio i da je spornu sablju dobio kao poklon od članova stranke u Donjem Žabaru.

- Moram reći da sam se obradovao jer, za neupućenog Salkića, mačevanje je sportska disciplina koju sam trenirao u srednjoškolskim danima. Nisam čuo da je mačevanje kao sport u međuvremenu zabranjeno!? To bi vam bilo kao kada bi digli dreku jer je neko košarkašu poklonio košarkašku loptu.

VEZANI TEKST - Salkić reagirao na Nešićev spot: Na izbore uz "Marš na Drinu" i isukanom sabljom, zato se moramo prebrojavati

Sablja je simbol viteštva, čojstva, hrabrosti. I danas je državnici poklanjaju jedni drugim. Ako nekada poželi, Salkića ću rado odvesti u Beograd da pogleda impresivnu kolekciju sablji koje je Josip Broz Tito dobio od raznih državnika. Čudi me da je Salkić zaboravio reagovati kada je bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prije tri godine, za svoj rođendan, sabljom presjekla lošinjski krokant, specijalitet lokalne kuhinje – poručio je Nešić.

Naveo je i da ga Salkić "podsjeća na Kalimera iz crtanih filmova, ali da od njegovih stalnih žalopojki i uzvikivanja 'To je nepravda' niko nema koristi i da je riječ o jeftinom populizmu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.