open-navfaktor-logo
search
Zbog 1. marta
Nešić reagovao na reagovanje, zasmetao mu poziv Schmidtu da ga smijeni
Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, uputio je reakciju na reagiranje udruženja na njegovu izjavu datu povodom 1. marta. 
02.03.2024. u 14:25
get url
text

VEZANI TEKST - Oštre osude na izjavu Nešića: Slijedi Ćosićev narativ, ministra nesigurnosti da smijeni Schmidt

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je "1. mart povod za rat, a ne Dan nezavisnosti", reagovali su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa", koji su, između ostalog, naveli da je Nešić ministar nesigurnosti i pozvali su visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ga smijeni. 

- Očito da "naš" ministar sigurnosti slijedi Ćosićev narativ, ideologa srpske laži i uzrok srpskih genocida i etničkih čišćenja na kraju 20. stoljeća, definirao je laž - između ostalog su naveli iz ovih udruženja. 

Iz Ministarstva sigurnosti su saopćili da je Nešić komentirajući poziv za smjenu naveo da je on "Srbin i najviše na svijetu volim Republiku Srpsku i svoj narod".

- Ali poštujem sve narode i ljude u BiH. Za mene je svaka suza jednako teška, svaka rana jednako bolna. Ja sam jedini ministar u Vijeću ministara koji je ispunio sve evropske obaveze i uradio najviše posla, poštujući ustavne nadležnosti. Nikada se neće odreći onog ko sam i šta sam niti me zanimaju politički stavovi NVO-a koje po prirodi stvari služe političkim interesima onih koji ih plaćaju.

Ne znam u kojoj kancelariji im je pisana izjava da sigurnosna situacija nikada nije bila gora, kada svi u Evropi kažu da je ona dobra.

VEZANI TEKST - Stoltenberg posebno istaknuo BiH i Kosovo: Sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu i dalje je krhka

Valjda im je bila dobra situacija kada smo imali terorističke napada po cijeloj BiH, kada su ekstremisti ubijali vojnike i policajce, i napadali na Američku ambasadu. E, pa takvih više nema. Što se tiče napada na povratnike, volio bih jednom čuti da izraze solidarnost i za napade na starice u FBiH, da od MUP-a FBiH zatraže da istraže nestanak srpskih staraca i aktere napada na starce u Lukavcu, Vozući i Mostaru. Za razliku od tih nedjela, MUP RS-a je rasvijetlio svaki napad na povratnike u Republiku Srpsku - ustvrdio je Nešić.

Naveo je da "Nenad Nešić koji je kao dijete protjeran iz svog grada, čije komšije su prošle golgote sarajevskih logora, nikada nikog nije mrzio, a svojim radom se trudi da svima bude bolje i da postanemo dio civilizovanog svijeta".

- To što je u nečijim glavama i danas rat, nije moj problem. To što neko ubire debele apanaže da širi mržnju, također, nije moj problem. Dok se bavim politikom, a baviću se još dugo – zalagat ću se za poštovanje dejtonskog uređenja, ravnopravnost naroda i entiteta. To što se neko identifikuje sa tragičnim 1. martom, ne znači da i mene može natjerati da isto mislim. Bave se ćoravim poslom. Makar su do sada mogli vidjeti da se ne plašim Schmidta. Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene - saopćio je Nešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.