open-navfaktor-logo
search
Ugroženi im životi
Nestalo komponente: Onkološki pacijenti se žale da već mjesec dana na KCUS-u ne mogu dobiti kemoterapiju
Redakciji Faktor obratilo se nekoliko građana, navodeći kako već mjesec dana u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nema komponenti za kemoterapiju.
29.01.2024. u 19:28
get url
text

Zbog toga, kako dalje navode, već mjesec pacijenti ne mogu biti podvrgnuti kemoterapiji.

Jedna od čitateljica (ime i prezime poznato Redakciji), koja u porodici ima onkološkog pacijenta, ispričala je sljedeće:

- Član porodice trebao je primiti kemoterapiju krajem januara, ali su nas sa Klinike za onkologiju nazvali da nemaju komponentu - mesna ili uromitexan. Rečeno mi je da se to kupi, a onda da se pacijent javi kako bi mu dali kemoterapiju - navodi A. H. iz Sarajeva.

Dodaje kako je za nabavku komponenti nadležan Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

- Tender za nabavku komponenti dobila je firma iz Banje Luke, i zahvaljujući njima, koji je nisu nabavili na vrijeme, te nemaru Federalnog zavoda, ugroženi su životi ljudi. Također sam dobila informaciju da na listi Zavoda zdravstvenog osiguranja KS nema ove komponente, odnosno da oni nisu ti koji bi je trebali nabaviti, nego da je to u nadležnosti federalnog zavoda i direktorice Vlatke Martinović. Ovo su zastrašujuće stvari koje se rade najtežim pacijentima, a to su upravo onkološki, kojima su i minute dragocjene. Za ove stvari morat će neko odgovarati i to vrlo brzo - istakla je A. H. iz Sarajeva.

Sugrađanka nam je na kraju rekla da je komponentu, kada je imaju na stanju, moguće nabaviti u apoteci "Dina" u kojoj su nam, kada smo ih pozvali, kazali da imaju još tri ampule po 400 miligrama.

- Imamo još tri ampule, a naredna isporuka bi trebala biti od petog do 10. februara - kazali su iz apoteke "Dina".

Pojašnjenje smo zatražili i od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.