open-navfaktor-logo
search
Pisao sekretaru EPP-a
Nevjerovatno, ali desilo se: HDZ-ovci pišu više otvorenih pisama i od Denisa Bećirovića, posljednji je Brkić
U pismu upućenom glavnom sekretaru Evropske pučke stranke (EPP) Antoniju Lopezu-Isturizu, međunarodni sekretar HDZ-a BiH Josip Brkić osvrnuo se na događanja i misu održanu 16. maja u Sarajevu za "nevino stradale žrtve križnog puta u Bleiburgu", kako se navodi, te reakcije koje su uslijedile nakon toga, saopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.
25.05.2020. u 14:53
get url
text

On je još jedan u nizu HDZ-ovaca koji su pisali EPP-u ili zvaničnicima u Evropskom parlamentu. Počelo je sve od zastupnice u EP-u Željane Zovko, a potom su pisali predsjednik Federacije Marinko Čavara, zastupnik u Parlamentu BiH Nikola Lovrinović, ministrica Ankica Gudeljević, oglašavala se i zastupnica Lidija Bradara te drugi. Zvuči nevjerovatno, ali HDZ-ovci su uporniji u pisanju otvorenih pisama čak od samog delegata u Domu naroda Denisa Bećirovića koji je bio apsolutni šampion u ovoj disciplini. 

Brkić, posljednji u nizu, se kako navode iz HDZ-a, pozvao na usvojenu Rezoluciju Evropskog parlamenta o 80-oj godišnjici početka II. Svjetskog rata i njene važnosti za Evropsko sjećanje i budućnost te je podsjetio kako se, po njegovim riječima, sjećanje na tragičnu prošlost mora održati živim kako bi se odala počast žrtvama, osudili počinitelji i pripremio teren za pomirenje, bazirano na istini i sjećanju.

Međunarodni sekretar HDZ-a BiH izrazio je "zabrinutost zbog pojedinih postupaka dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA), posebno otvorenog poziva za otkazivanje mise, a kako je i sam kardinal Puljić kazao, od njega je gradonačelnik Sarajeva tražio da odustane od mise za žrtve Bleiburga, te je dobivao i razne prijetnje", ističe se u pismu.

- Takve akcije ne doprinose povjerenju i međusobnom razumijevanju, dijalogu i miru među narodima u BiH, niti doprinose jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, što je u skladu s našim Ustavom, već naprotiv, kreiraju tenzije, nesigurnost i zabrinutosti - naveo je Brkić.

U svom pismu Brkić je istaknuo kako je BiH uvijek bila mjesto stjecište kultura, jezika i religija, ali zadnji događaji, po njegovim riječima, potkopavaju otvorenost društva za vjerske slobode, toleranciju i međusobno uvažavanje.

Zamolio je glavnog sekretara EPP-a Antonija Lopeza-Isturizu da o stavovima i zabrinutošću HDZ-a BiH upozna politička tijela EPP-a u Briselu, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.