open-navfaktor-logo
search
U ladicama
Ni na klupe, ni u smeće: U parlamentarnoj proceduri i zakon o neradnim danima za vjerske praznike
U parlamentarnoj proceduri nalazi se 12 zakona planiranih za ovaj saziv Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a od toga skoro pola datira iz ranijih mandata, jedan čak iz 2013. godine.
01.10.2023. u 19:52
get url
text

VEZANI TEKST - Ko ima najduži staž u parlamentarnim klupama: Dijete se rodi, završi fakultet, a oni još sjede tamo...

Tako se u proceduri nalaze izmjene Zakona o zaštiti tajnih podataka iz 2013, koji je usvojen u prvom čitanju i tu je stao. Te izmjene predviđaju obavezu sigurnosnog provjeravanja za sve nosioce pravosudnih funkcija u BiH.

U proceduri je i zakon o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH iz 2015. godine. On je prošao komisiju, a kada je stigao pred zastupnike, s dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma ga je početkom 2016. povukao predlagač, tadašnji ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović navodeći da treba dodatne konsultacije. Šta se desilo kasnije, nije poznato. Izjavu Osmanovića nismo uspjeli dobiti, ali zakon stoji u proceduri i za ovaj saziv parlamentaraca.

Od 2016. godine u proceduri su i izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, ko zna koje po redu. Ove konkretne izmjene, koje i pored urgencije Vijeća ministara BiH i dalje čekaju najprije izjašnjenje nadležne komsije, predviđaju uvođenje pripadnika Direkcije za koorodinaciju policijskih tijela u pravo na policijski dodatak, a na osnovu dokumenta politike plaća koji je važio do 2018. godine.

U proceduri je i zakon o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu iz 2017. godine, koji je u jednom domu prošao prvi krug glasanja, a u Parlamentu se nalaze i izmjene i dopune Zakona o sportu sačinjene 2018. godine koje čekaju na formalno pokretanje procedure.

Sve ove zakone predložilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Jasmin Emrić, zastupnik NES-a, koji je u parlamentarnim klupama treći mandat, kazao je da se iz primjena izmjena zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću vidi da se zakoni godinama drže u ladici, a onda idu na usvajanje po hitnoj proceduri.

- To nema neku stvarnu suštinu osim statistike, da se pokaže da je usvojen neki zakon u nedostatku suštinskih reformi. Na te zakone koji su još u proceduri stranke i pozicije i opozicije drugačije gledaju. Očigledno da za njih nema konsenzusa i vuku se, a teško da će imati zakonodavni proces – rekao je Emrić.

Navodi da ih treba povući i na njih staviti tačku umjesto što se vuku godinama.

- A i taj vremenski odmak im ne ide u prilog. Mora se obnoviti zakonodavni postupak – dodao je.

VEZANI TEKST - U Parlamentarnoj skupštini BiH u proceduri još stoje zakoni predloženi prije 12 godina

Mladen Bosić, zastupnik SDS-a, koji je duže od Emrića u Parlamentu BiH, rekao je da ti zakoni i dalje stoje u proceduri jer se parlamentarna većina ne može dogovoriti oko njihovog usvajanja pa ih onda stavi u ladicu.

- To je stvar kolegija šta ide na dnevni red. To što ti zakoni stoje toliko dugo je samo dokaz da je cijeli sistem već dugo u zastoju. Pa evo iduća sjednica Zastupničkog doma treba biti tek krajem oktobra ili početkom novembra. Sve je u zastoju. Samo je fingiranje da sistem funkcioniše. Nema konkretnih zakona od Vijeća ministara BiH. To znači da je i tamo situacija u blokadi, a oni pokušavaju da predstave da to sve funkcionira da bi se pred međunarodnim mentorima opravdali za fotelje – stava je Bosić.

Praksa držanja zakona u ladici bila je prisutna i prethodne mandate.

Istovremeno, podaci iz Parlamentarne skupštine BiH pokazali su da su parlamentarci u ovom novom mandatu (2022-2026) dosad usvojili tek sedam zakona, od čega pet koje je uputilo Vijeće ministara BiH, dok su odbili čak deset zakona, od čega dva iz Vijeća ministara BiH i jedan iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.