open-navfaktor-logo
search
Šta kaže Verlab
Nijedna ordinacija koja je dio slučaja smrti Džene Gadžun nije izvršila zakonsku verifikaciju
Iz kompanije Verlab, jedine laboratorije koja je ovlaštena za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja, ističu kako nijedna od zdravstvenih ustanova koje su dio slučaja smrti djevojčice Džene Gadžun nisu izvršile zakonsku verifikaciju u skladu sa zakonima BiH.
15.11.2021. u 14:31
get url
text

- U našoj bazi zaključno sa 12. novembrom 2021. godine nemamo zavedene spomenute zdravstvene ustanove kao klijente što implicira da iste nikada nisu izvršile zakonsku verifikaciju u skladu sa zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, od Verlab d.o.o. Sarajevo, od stupanja na snagu državnih Pravilnika o tehničkim i mjeriteljskim zahtjevima za respiratore i anesteziološke mašine – naveli su u odgovoru iz Verlaba Ministarstvu zdravstva KS.

{$galerijaFotografija}

Ističu kako u skladu sa pravilima brigu o mjerilima vodi vlasnik mjerila.

- To znači da je vlasnik svakog medicinskog uređaja dužan da podnese zahtjev i izvrši zakonsku verifikaciju prije samog korištenja. Verifikaciju medicinskih uređaja vrše imenovane laboratorije Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine. Danas smo dostavili Ministarstvu zdravstva KS dopis sa spiskom zdravstvenih ustanova na nivou KS koje su uredno izvršile zakonsku verifikaciju medicinskih uređaja – navode za Faktor iz Verlaba.

Također ističu kako od javnih ustanova sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru nije nikada od stupanja na snagu podzakonskih akata i državnih Pravilnika izvršila zakonsku verifikaciju medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja.

- S druge strane, Dom zdravlja Breza nije verifikovao medicinsku opremu od 2018. godine, Dom zdravlja Grude od 2019. godine, dok je bolnica Travnik izvršila djelimičnu verifikaciju medicinske opreme. Sve ostale javne ustanove sa područja FBiH uredno izvršavaju zakonsku verifkaciju medicinske opreme. U zdravstvenim ustanovama Republike Srpske je također situacija bila dosta dobra do posljednjih političkih dešavanja na relaciji entitet – država.

Nakon toga su zdravstvene ustanove na području RS-a zaprimile dopis Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, tačnije Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju RS-a pod nazivom: "Informacija o verifikaciji mjerila zakonske metrologije u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske" u kojem se zdravstvenim ustanovama sa područja RS-a zabranjuje postupanje po državnim zakonima, te prijeti da sve zdravstvene ustanove sa područja RS-a koje postupe u skladu sa državnim Zakonom će biti prijavljene i sankcionisane od Vlade Republike Srpske – kažu iz Verlaba te dodaju:

- Na ovaj način, ne samo da se zabranjuje sprovođenje državnih zakona, nego se i pacijenti u zdravstvenim ustanovama izlažu dijagnostici i tretmanu sa nepoznatim i zakonski neispravnim medicinskim uređajima. Na ovaj način se direktno igra sa životima i zdravljem građana Bosne i Hercegovine. Ovo (zlo)djelo je prijavljeno Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, SIPA-i, Ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, uredu OHR-a, uredu Delegacije EU-a i uredu Svjetske zdravstvene organizacije u BiH. Pored toga, navedena Odluka je predata na Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da se redovnim verificiranjem medicinskih uređaja, te uopćeno mjerila iz zakonskog mjeriteljstva, podiže nivo tačnosti, preciznosti i pouzdanosti medicinskih uređaja, a samim tim i dijagnoza i tretman prema pacijentima.

- U skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH navedeno je da svako mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva BiH koje nije verifikovano se ne smije upotrebljavati jer se smatra neispravnim. U slučaju korištenja neverifikovanih mjerila, što je u slučaju medicinskih uređaja naročito neetično, te može biti kobno po pacijente, također su propisane i Kaznene odredbe (novčana kazna za odgovorno lice, novčana kazna za lica koja upotrebljavaju mjerilo, privremeno oduzimanje mjerila ili čak i privremeno zatvaranje pravnog subjekta). Samim tim, zdravstvene ustanove, kao vlasnici mjerila, dužni su jedanput godišnje izvršiti zakonsku verifikaciju svih mjerila iz zakonskog mjeriteljstva BiH koje posjeduju, od imenovane laboratorije Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine. 

Ilustrativno, a po istom Zakonu o mjeriteljstvu BiH, jest i tehnički pregled vozila na osnovu kojeg se vrši registracija vozila. Poznato je da tehnički pregled može da se izvrši jedino u ovlaštenom tehničkom pregledu od državnog Instituta za mjeriteljstvo BiH (imenovana laboratorija), dok se servisiranje vozila i preventivni pregledi vrše u ovlaštenim servisima.

Također, niti jedan ovlašteni servis vozila ne može da izda potvrdu o tehničkom pregledu na osnovu kojeg bi se mogla izvršiti zakonska registracija vozila. Samim tim, usluge preventivnog održavanja i servisiranja medicinskih uređaja vas ne amnestiraju od obavezne zakonske verifikacije medicinskih uređaja – zaključuju iz Verlaba.

verlab 1.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.