open-navfaktor-logo
search
Ko vodi evidenciju
Niko nema podatke koliko je poslodavaca isplatilo pomoć radnicima: Hoće li Uredba Vlade FBiH biti produžena?
Iz Porezne uprave FBiH kažu da ne raspolažu traženim podacima jer ih poslodavci nisu dužni dostaviti Poreznoj upravi s obzirom na to da se radi o neoporezivim naknadama zaposlenicima
AUTOR: A.G.-Z.
06.06.2024. u 14:25
get url
text
U Federaciji niko ne posjeduje zvanične podatke koliko je poslodavaca iskoristilo mogućnost isplate neoporezive pomoći od 2.520,00 maraka radnicima.
Iz Porezne uprave FBiH kažu da ne raspolažu traženim podacima jer ih poslodavci nisu dužni dostaviti Poreznoj upravi s obzirom na to da se radi o neoporezivim naknadama zaposlenicima koje su vid olakšica za poslodavce i na koje poslodavci nisu obavezni plaćati doprinose, a na koja primanja zaposlenici nisu dužni plaćati porez na dohodak.
Federalni zastupnik i ekonomski analitičar Admir Čavalić kaže da je dobro pitanje jesu li poslodavci sebi isplatili ovu pomoć. Podatke je, kaže, uputio i Ministarstvu finansija te očekuje odgovor. Ako ne od ovog ministarstva, onda "nekog ko ga može osigurati".
- Bilo bi loše i čudno da nemamo zvaničnu evidenciju. Nezvaničnu nam možda može dati Udruženje poslodavaca. Podatke tražim jer su se i u Parlamentu i u javnosti pojavile polemike koliko je učinkovita ova mjera. Pitam ko je kredibilan izvor koji prati ove podatke i kako se to evidentiralo. Jednostavno, jeste dali pomoć ili ne? - kazao je Čavalić.
Ova uredba je bitna, smatra, dok se ne donesu fiskalni zakoni, "od kojih nema ništa u skorijoj budućnosti jer nemamo ni online fiskalizaciju, nije se uradilo ništa".
- Uputio sam inicijativu da se od 1. jula produži uredba o isplati pomoći, ne zato što je dobra već zato što je ona jedino što sada možemo osigurati radnicima i poslodavcima usljed činjenice da nismo spustili stopu doprinosa - kazao je Čavalić.
Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH kazao je kako ni oni nemaju ove podatke jer ne vode evidenciju.
- Nisam siguran da iko ima tu informaciju. Tražimo od Federalne vlade da, u najmanju ruku, produži ovu odluku kakva jeste, mada smo predlagali bolja, fleksibilnija rješenja, ali i i ovakva odluka je bolja nego nikakva. 
Radnici su se već pomalo navikli da dobijaju određeni iznos. Ako im to sada ukinete, nastat će nazadovoljstvo - poručio je Smailbegović.
Ovim povodom Udruženje poslodavaca održat će sastanak u Vladi Federacije. Sastanak bi trebao, prema najavi Smailbegovića, biti održan nakon predstojećeg Kurban-bajrama, odnosno nakon 16. juna.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.