open-navfaktor-logo
search
Federalni premijer
Nikšić izrazio žaljenje što su morali poskupiti cijenu struje za privrednike, pojasnio razloge
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku kojom je ograničila rast cijene električne energije za poslovne subjekte na samo 20 posto, dok cijena za domaćinstva ostaje ista.
14.12.2023. u 11:48
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić: Vlada ograničila rast cijena struje za privrednike na 20 posto, za domaćinstva ostaje ista

Federalni premijer Nermin Nikšić oglasio se danas na društvenim mrežama i dao dodatno pojašnjenje. 

- Struja za građane neće poskupjeti. Nažalost, to nismo mogli osigurati privredi, ali smo i tu ograničili rast cijene do 20 posto. Time smo za naše privrednike uspjeli zadržati najnižu cijenu električne energije u regionu.

Donijeli smo i odluku kojom smo omogućili isplatu neoporezive pomoći radnicima u ukupnom iznosu do dvije prosječne plaće u narednih šest mjeseci. Trenutna minimalna plaća od 596 KM + 420 KM neoporezivo, znači da poslodavci mogu radnicima šest mjeseci isplaćivati minimalnu mjesečnu plaću u iznosu od 1.016 KM.

Nastavljamo raditi na fiskalnoj reformi kroz smanjivanje doprinosa, zakon o minimalnoj plaći, porezu na dohodak, ali i potpunoj fiskalizaciji u realnom vremenu. Kada parlament usvoji zakone i kad se počnu primjenjivati, moći ćemo reći da smo pokrenuli fiskalnu reformu. Naravno da idemo dalje - poručio je Nikšić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.