open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Nikšić: Ukoliko su informacije o Enveru Zorniću istinite, bit će isključen iz SDP BiH
Ukoliko izostane demantij, njegovo imenovanje će biti ogromna greška svih nas u SDP-u, kazao je Nikšić
25.09.2019. u 15:45
get url
text

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, povodom medijskih napisa da je Enver Zornić, direktor KJKP Toplane Sarajevo i član SDP-a BiH, optužen za ratne zločine, rekao je kako je oduvijek bilo jasno da SDP BiH ima odnos nulte tolerancije prema osobama osuđenim za ratne zločine.

-Nemam nikakve dileme i o tome sam često govorio da svako od nas nosi odgovornost za svoje postupke, ali da kao javne ličnosti moramo voditi računa da čuvajući svoj obraz čuvamo i obraz i ugled SDP-a. Znao sam da je Enver Zornić kao i brojni drugi bio pripadnik Armije Bosne i Hercegovine, da je bio i jedan od komandanata, ali za konkretne stvari koje mu se stavljaju na teret nisam znao - rekao je Nikšić i dodao:

"Ukoliko se ovo što je objavljeno pokaže tačnim ovakve osobe ne mogu obnašati nikakve političke funkcije u ime SDP-a BiH, unutar partijskih struktura, niti mogu biti članovi partije. Smatram da principijelnost u politici nema cijenu i za nas u tom smislu ne postoje iznimke. Jednako ćemo se odnositi i prema ovom i nekom drugom sličnom slučaju".

Dakle, nastavio je Nikšić, da budem potpuno jasan, ukoliko se informacije objavljene u medijima potvrde kao istinite, zatražit ću od Envera Zornića da podnese ostavku ili njegovu smjenu sa pozicije generalnog direktora Toplana, a Enver Zornić će također biti isključen iz SDP-a BiH. 

-Kao i svakome drugome i Enveru Zorniću treba omogućiti pravo da iznese svoju odbranu, mogućnost da demantira iznesene optužbe i da dokaže svoju nevinost - zaključio je i dodao da se do potpunog rasvjetljavanja ovog slučaja on mora povući s ove pozicije.

-Ukoliko izostane demantij, njegovo imenovanje će biti ogromna greška svih nas u SDP-u zbog koje se, u tom slučaju, želim izviniti svim građanima Bosne i Hercegovine, porodicama žrtava i kompletnoj javnosti - naveo je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.