open-navfaktor-logo
search
Nove optužbe
NiP: Mandić opstruira sjednicu o stambenim i poslovnim prostorima u Centru, zašto krije fond
Pod izgovorom pripreme prijedloga budžeta načelnik Općine Centar Srđan Mandić je opstruirao održavanje tematske sjednice Općinskog vijeća na kojoj bi bila razmatrana problematika stambenih i poslovnih prostora na području Centra, saopćeno je iz Općinske organizacije NiP-a Centar.
07.02.2024. u 17:50
get url
text

VEZANI TEKST - Iz NiP-a tvrde: Policija izuzela dokumentaciju iz Općine Centar zbog sumnjivog upošljavanje žene Mandićevog prijatelja

- Kolegij je zaključak o održavanju ove sjednice posljednji put donio u januaru, a načelnik je 48 sati prije održavanja sjednice informisao rukovodstvo Vijeća da se materijali ne mogu pripremiti. Predstavnici načelnika su na Kolegiju u decembru prošle godine također naglasili da se tematske sjednice i po drugim pitanjima ne mogu realizovati jer materijali ne mogu da se pripreme.

Jako je indikativno da se bilo koje pitanje, o kojem Općinsko vijeće želi javno i transparentno da raspravlja na sjednici Vijeća, a koje je načelnik prekrio velom tajne, ne može doći na dnevni red - navedeno je u saopćenju.

Dodaje se da imaju puno pravo iskazati sumnju u fond i način raspolaganja imovinom.

- Poznato je da imovinom po zakonu i Statutu raspolaže Općinsko vijeće, ali ovaj dio je samo mrtvo slovo na papiru jer u stvarnosti Vijeće nema nikakvog uvida u stanje imovine, osim u dijelu donošenja odluka koje pripremaju službe pod ingerencijom načelnika. Pa čak i ovaj dio je pokušan apelacijom da bude otkinut iz nadležnosti Općinskog vijeća, gdje je Ustavni sud osujetio takav čin i donio presudu da imovinom, odnosno poslovnim prostorima, upravlja predstavničko tijelo građana - istaknuto je.

Iz NiP-a navode da "načelnik, dakle, krije fond stanova i poslovnih prostora, stanje u kojem se oni nalaze, ali i korisnike prostora".

VEZANI TEKST - NiP: Mandić opstrukcijama i kršenjima zakona onemogućio demokratsko pravo građanima

- Zbog svega navedenog tražena je sjednica na kojoj bi se i Vijeće i građani upoznali s imovinom, ali načelnik nije želio da se to desi pa je svoju odluku pokušao opravdati zauzetošću radom na budžetu. Osim toga, upravo je Općinsko vijeće upozoravalo načelnika i administraciju na imovinu Općine u Splitu, da je neophodno pokrenuti aktivnosti na njenom vraćanju, ali se ništa nije desilo, barem koliko je upoznato samo Vijeće. Zbog toga će se po treći put put donijeti zaključak kojim se obavezuje administracija i načelnik da zaštite imovinu Općine Centar u pomenutom hrvatskom gradu - piše u saopćenju.

Iz NiP-a su naglasili da će općinski vijećnici i putem zahtjeva za pristup informacijama tražiti da se omogući uvid u stanje stanova i poslovnih prostora.

- Istrajat ćemo u namjeri da se fond stanova i poslovnih prostora prezentuje javnosti - zaključeno je u saopćenju vijećnika NiP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.